У Србији 608 вехабија, њих десетак под присмотром безбедносних служби

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић изјавио је да у Србији постоји 608 припадника вехабијског покрета, од којих је десетак под пажњом обавештајно-безбедносних служби због веза са следбеницима радикалног ислама.

Momir StojanovićСтојановић је за дневни лист „Политика“ казао да домаће службе немају сазнања да вехабије „организују, планирају или припремају било какву терористичку активност на простору Србије“.

„Око 70 особа са простора рашко-полимске области учествовало је у борбама на страни Исламске државе, од којих је десет под сталном присмотром обавештајно-безбедносних служби. За сада нема показатеља да они врбују, припремају или планирају терористичке активности у Србији“, навео је Стојановић.

Према његовим речима, безбедносна ситуација у Федерацији БиХ је „много компликованија“ него у Србији а сарадња безбедносних служби две земље одвија се „јако тешко“ због како је навео, „крхких и коруптивних институција у БиХ у којима није урађена анализа кадрова запослених у њима“.

„У БиХ постоје припадници терористичких организација који су се почетком деведесетих година борили у редовима војске БиХ. Погрешном политиком тадашњег руководства, један број њих је добио држављанство БиХ и настанио се у местима око Маглаја где је велика концентрација припадника вехабијског покрета“, казао је председник скупштинског Одбора.


Извор: БЕТА