Полицајци осуђени за пребијање покојног Саше Пејановића враћени на посао

sasa pejanovic Полицајци осуђени за пребијање Пејановића враћени на посаоПауновић, Кнежевић и Лековић, како Дан сазнаје из МУП-а, сада обављају исту функцију коју су обављали и за вријеме извршења кривичног дјела.Ова тројица полицајаца су осуђени за кривично дјело мучење путем помагања, због чега им је судија Основног суда у Подгорици Лариса Мијушковић Стаматовић изрекла казну од по три мјесеца затвора. Приликом изрицања пресуде полицајци су ослобођени оптужби за наношење тешких тјелесних повреда Пејановићу.Пауновић, Кнежевић и Лековић на одслужење казне спроведени су крајем марта.

Правни заступник породице Пејановић, адвокат Далибор Каварић, потврдио је да су полицајци враћени на посао. Он је казао да су полицајци враћени на посао захваљујући томе што је након њихове осуде измијењен Закон о унутрашњим пословима, којим је омогућено да полицајац настави са радом уколико је осуђен на казну до шест мјесеци затвора.

„Ово законско рјешење којим је омогућено да се полицијски службеници врате на посао иако су осуђени на казну до пола године затвора јако је лоше јер погодује вршењу кривичних дјела у служби и развијању климе некажњивости и толеранције“, казао је Каварић.

Пејановић је убијен у мају 2011. године, а за убиство је на 13 година затвора правоснажно осуђен полицајац Зоран Булатовић. Породица убијеног Пејановића тужила је Булатовића и државу за одштету због трагедије, за шта је досуђено да им се исплати 50.000 еура, Ову одлуку изрекла је судија Основног суда Ана Бечановић, али је одлука већ пола године на одлучивању у Вишем суду јер је држава уложила жалбу на њу.


Извор: ИН4С