Добровољци Донбаса у Београду: Није готово!

Украјина се распада и Доњецка и Луганска република се никада неће вратити у оквире Украјине из времена СССР-а иако свет примењује двоструке стандарде према Донбасу као и према Косову, рекли добровољци Донбаса у Београду.

Donbas dobrovoljci u Beogradu

Необична конференција за штампу одржала се данас у Београду, на којој се из прве руке могло сазнати каква је заиста ситуација у самопроглашеним Доњецкој и Луганској републици на истоку Украјине, како Руси доживљавају Србе али и какав став имају према терористичким нападима у Француској. У Удружењу новинара Србије гостовало је Савез добровољаца Донбаса (СДД), који је у Београд стигао да ојача везе са добровољачким и ветеранским организацијама у Србији и Српској.

„Нисмо овде случајно. Пријатељство Руса и Срба, али и њихових ратника и добровољаца. Руси су долазили овде да помажу од деветнаестог века па све до ратова деведесетих у прошлом веку, а храбри Срби су нама помогли да се одбранимо од Украјине“, каже Андреј Пинчук, извршни директор Савеза добровољаца и некадашњи министар безбедности тзв. Доњецке народне републике.

Украјина какву и даље можемо да видимо само у званичним картама је прошлост, кажу гости из Донбаса.

„Украјина, какву Кијев настоји да представи, не постоји. Земља пуца по шавовима а војни конфликт није завршен, само је замрзнут, јер и даље постоје разлози због којих је побуна и избила. Кијев и даље повремено гађа насеља, диверзанти вршљају по унутрашњости Донбаса, али процес је неминован – Донбас се враћа Русији. Не искључујемо да ће се конфликт појачати, ни да Москва интервенише. Видећемо шта носи сутра“, каже Александар Бородај председник Савеза и први председник Доњецке Народне Републике.

добровољци,руси,донбас,бородај,пинчук,заплатинФото: МОНДО/Георги Митев Шантек
Андреј Пинчук појашњава да је Украјина какву ми знамо вештачка творевина СССР-а, и да ће се због тога и распасти на историјске делове. Он подсећа на у Србији слабије знане чињенице – Донбас је као Доњецко-руска Република у „велику“ Украјину ушао тек 1918, западни делови Украјина и Закарпатје тек после 1946, Буковина (део уз Молдавију) према пакту Рибентроп – Молотов из 1939, када је „ушла“ Ивановско-франковска област…

„Па већ сама реч Украјина значи (руска) крајина, а „Украјинци“ су се некада звали Малоруси, и они се сада враћају Мајци Русији“, каже Пинчук.

Украјина грува по Дебаљцеву“Шпијуни без граница“ протерани из Доњецка
За трећег члана делегације, Виктора Заплатина, опуномоћеног представника СДД и бившег команданта пограничне војске Луганска, нема дилеме.

„Народ је рекао своје на референдуму у мају 2014. године, па потом и на изјашњавању у октобру. Људи су по шест, седам сати чекали у реду, на мразу, да свој глас дају Донбасу а не Кијеву, каже Заплатин.

Донбаски добровољци су свесни гомиле проблема које имају код куће, од мањка образованих и стручних кадрова у свим сферама, преко покиданих економских веза са Кијевом а још неразрађених са Москвом, до политичког и правног непризнавања.

„Запад цео регион, као уосталом и целу Русију и Источну Европу, третира као место где живе људи другог реда, као ‘бели црнци’. То се видело по извештавању са фронта у Украјини, где су ‘заборављени’ злочини Кијева а посебно његовог Десног сектора, а сада се види по ‘мерењу’ жртава исламистичког терора. Руске жртве из авиона обореног над Синајем су тек узгред споменуте а за оне из напада у Паризу се заставе данима држе на пола копља“ огорчен је Александар Бородај.

Донбаски ветерани добровољци су у Београду да би склопили уговоре о сарадњи са братским организацијма из Србије и Српске, као и видели каква је могућност да обнове неке од споменика добровољцима из Русије у Србији.


Извор: Мондо