Москва позива Црну Гору да преиспита одлуку о чланству у НАТО

Званичник руске амбасаде у Подгорици поручио је данас да је Москва против ширења НАТО на исток, оценио да би приступање Црне Горе том савезу било “исхитрено” и позвао Подгорицу да још једном “преиспита предности и мане” приступања.

moskvaЗаменик амбасадора Русије у Подгорици Владимир Гурко је на конференцији за новинаре саопштио да је Москва “озбиљно забринута због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу”.

„У Руској Федерацији полазе од тога да је пројекат проширења НАТО данас у супротности са реалним потребама у сфери безбедности. Механичко проширење Северноатлантске алијансе према Истоку, које не узима у обзир интересе свих држава евроазијске заједнице, већ је довело и наставља доводити до стварања нових линија поделе”, оценио је Гурко.

Руске дипломате у Подгорици се по први пут обраћају конференцијом са медије јавности и такав начин користе уочи одлуке Савета министара НАТО, који почетком децембра одлучује о позивници Црној Гори за чланство у Северноатланском савезу.

Заменик руског амбасадора навео је да оне земље које ступају у блок, “одмах покушавају да пробају за себе улогу бочних ‘држава близу фронта’, за које је потребна посебна заштита.”

Гурков је оценио да је проширење Северноатлантске алијансе “везано за тражење спољашњег непријатеља” и да је “усмерено на реконструисање „гвоздене завесе“ у Европи.

Руски дипломата је саопштио да су у Москви “озбиљно забринути због курса Црне Горе према убрзаној интеграцији у Северноатлантску алијансу”, те да би њено учлањење у НАТО “озбиљно нарушило” односе две земље и “довело у питање “комплетан рад на формирању општеевропске архитектуре безбедности.”

„Позивамо да се још једном одмере све „предности“ и „мане“ исхитреног приступања Црне Горе Алијанси“, закључио је заменик руског амбасадора у Подгорици.

Подгорички медији данас преносе нацрт обраћања Међународног одбора руске Думе којим се од Парламента Црне Горе и земаља чланица НАТО тражи да се уздрже од ширења Северноатланског савеза.


Извор: Бета