Патријарх Вартоломеј извиждан у Софији

На позив бугарског Патријарха Неофита и Светог Синода Бугарске православне цркве, патријарх Вартоломеј I, Архиепископ Константинопоља – Новога Рима и Васељенски патријарх, стигао је у Бугарску уз велику помпу и уз наклоњеност владајућих структура ове државе, а испраћен звиждуцима обичног народа и одбијањем председника владе Бојка Борисова да га прими.

Посета патријарха Вартоломеја која се већ дуже времена припрема од стране државног апарата имала је велико значење и за екуменисте и за антиекуменисте. Први су очекивали ову посету са одушевљењем, очекујући суштинске промене и прихватање екуменистичког курса водећих личности БПЦ, док су је други очекивали бојажљиво. Чини се да су се ове две скупине ујединиле у огорчености према поступку п. Вартоломеја. Ипак, једна мања група крајњих либерала и релативиста тражи сваку могућност да оправда његов поступак.

Јерарси БПЦ са уважавањем и уздржано тумаче поступке патријарха Вартоломеја пребацујући кривицу на политичаре, док сада неки од његових највећих подржаваоца, као што је политичар папофил Божидар Димитров, који је пре само неколико месеци подигао споменик Вартоломеју (погледати о томе), са крајњом иронијом и непријатељством коментарише поступке свога идола.

Како су красне ноге оних који благовесте мир, који благовесте добро! (Ис. 52,7)

Ноге п. Вартоломеја, насупрот овоме, донеле су немир. „…Посета која је требало да посведочи братску љубав у Христу између архипастира Православне Цркве, празник Вере и да буде пример солидарности у православном свету, постаје разлог за тако дрске и непријатне коментарe.“ (Митрополит Николај Пловдивски)

Митрополит и налази разлог за дебакл:

  • У медијима га често називају „папа“ Источне Цркве или „глава Православља.“ Богохулно тврђење… Када се придаје значај некоме који тај неко нема, тиме он може да се уведе у искушење и саблазан, да искористи и да злоупотрeби наивност оних који га овенчавају хвалоспевима.“

Screenshot_17

У склопу вишедневне посете, на банкету уприличеном од стране бугарског председника, одликован је орденом “Стара Планина”, и том приликом патријарх Вартоломеј I, изјавио је да Бугарска православна црква треба да врати црквене вредности Грчке преузете током ратова.

Za blog 2

Као реакција на ову изјаву и циничан однос према Бугарској Цркви организован је мирни протест, где је окупљени народ, бдењем уз свеће, ношењем икона и плаката са цитатима из Библије, јасно показао своје неслагање са оваквим ставом “драгог” им госта.

Неки од учесника протеста, желели су да изнесу и јавно свој став (снимак можете видети овде):

Камен Данов, доктор: Оно што ме брине је однос човека који је високи јерарх Православне Цркве, а понаша се као нехришћанин. Дошао сам овде да се придружим овим људима, да учиним добро дело, да му помогнемо и покажемо му да је његов став, уз непоштовање основних начела хришћанства, небратски и нехришћански.

Веселина Дарева, новинар: Мислим да је посета патријарха Константинопоља прошла у знаку врло озбиљног скандала, озбиљног непоштовања Бугарске православне цркве, бугарског патријарха лично и наравно  православног бугарског народа.

Емилија Кацарска, учитељ: Васељенски патријарх мора својим понашањем и својим речима проповедати веру, наду, љубав, покајање и смерност. Плодови онога што смо њега чули били су сушта супротност томе.

 

Извор: Православље живот вечни