WSJ: Запад може масакр у Паризу искористити за улазак НАТО у Сирију

МОЖДА  СЕ ПАРИЗ И „ДОГОДИО” ДА БИ ЗАПАДНЕ ЗЕМЉЕ ПОЧЕЛЕ КОПНЕНУ ОПЕРАЦИЈУ У СИРИЈИ

  • Deutschlandfunk: „Сада преживљавамо почетак краја европског сна. Покољ у Паризу само ће убрзати тај процес. Горка је истина да нико у Европи не зна колико је тачно миграната ушло у ЕУ последњих месеци и ко су ти људи. Зато треба страховати да Париз није крај, а они који верују да ће Шенген преживети – теше се илузијама”

ВЛАСТИ целог света могле су се на примеру сложености и размера терористичког напада на Париз уверити да је проблем тероризма достигао нови ниво, а Запад – да се рачунице у тој борби морају из корена променити – оценио је The Wall Street Journal.

Амерички лист је истовремено указао да су се неке земље од неконтролисаног налета миграната браниле оградама и бодљикавом жицом, док су друге – међу њима и Француска – улагале милионе евра у системе радиоелектронске шпијунаже. А све се то за само једно вече показало – недовољним.

WSJ посебно наглашава да се Запад може наћи у ситуацији да мора започети копнену војну операцију у Сирији. Чак износи претпоставку: да се НАТО после Париза може „углавном фокусирати на Исламској држави и Сирији као непосредној претњи Западу”.

Немачки медији процењују да ће земље ЕУ после Париза морати да воде „реалистичнију политику”.

Deutschlandfunk је овим поводом објавио: „Сада преживљавамо почетак краја европског сна. Покољ у Паризу само ће убрзати тај процес. Горка је истина да нико у Европи не зна колико је тачно миграната ушло у ЕУ последњих месеци и ко су ти људи. Зато треба страховати да Париз није крај, а они који верују да ће Шенген преживети – теше се илузијама”.

У истом коментару се упозорава да је јединство ЕУ постало крхко и да ће многи почети да траже заштиту националне државе.

Коментатор Die Welt Клеменс Вергин такође процењује да су париски терористи ударили по нестабилној ЕУ. А све је утолико горе што сада терористи, који су раније деловали као вуци-самотњаци, сада делују у добро организованим групама.


Извор: Факти