Православни у Малорусији одлазе у катакомбе

Свјатаја Рус то је појам који означава целокупни простор Руске Православне Цркве. Обухвата територијално Велику Русију, Малу Русију (Украјину) и Белорусију.

Ових дана руски православни народ у Украјини доживљава своју голготу. Осим народа Новорусије, који брани своју оданост принципима православне Русије и слободе од западњачког јарма, исту голготу на свој начин преживљава и православни народ у осталим деловима некадашње државе назване „Украјина“. Због оданости Руској Православној Цркви изложени су шиканирању од стране фанатика украјинизма. Њих називају „издајницима“, „москаљима“ и другим погрдним називима због оданости Цркви Христовој. Тако су чак и побожне бакице у очима укрофашиста постале експоненти Москве. Тешко је доћи до података колико је, већ, храмова Московског патријархата одузето, и преузето од стране расколника украјиниста, који су после пада комунизма основали расколничку организацију која се назива „Украјинска православна црква – Кијевски патријархат“. По неким подацима ради се о 14 храмова, засада, мада је процес прелажења у раскол других храмова, па чак и читавих епархија у току. Тако је Митрополит  черкаски Софрониј, 25. августа 2014. године спровео сабрање свештенства на коме се тајним гласањем већина свештенства определила за раскол.

Sofronii Cerkaski pravi raskol

Да дух Православља у душама народа Свете Русије не може тек тако да се угуши говоре последња два примера борбе са украјинистима. На првом видеу ћете видети како се народ, после прогона из свог храма, са својим свештеницима организовао, и моли у приватним кућама, а на другом снимку ћете видети како се боре за свој храм. Нажалост, у Птичји нису успели да свој храм и поврате, већ су само обуставили коришћење храма од стране расколника, док не дође до судске одлуке.

194011.b

У Белогородку, у Ровненској области на западу Малорусије, је 28. септембра отета црква од православних, уз помоћ „Десног сектора“, и предата расколницима. Већ више од 3 месеца се парохија окупља у приватној кући, без довољно богослужебних књига и утвари. На видеу су говорили учесници и очевици догађаја: свештеници Виталиј Чајка, митроносни протојерејАнатолиј Богданов и парохијани. Снимак су направили православни из Белорусије.

Православни у селу Птичја нису желели да без борбе предају свој храм. Присталице тзв. Кијевске патријаршије су 27. децембра против верника УПЦ који су ослобађали храм у овом селу користили патроне нервног гаса и апарате за гашење пожара. Према речима протојереја Анатолија Богданова, око стотину присталица „Кијевске патријаршије“, укључујући и припаднике фашистичке организације „Десног сектора“, и припадници „Козачке страже“ ујутру 26. децембра, упали су у храм Успења Пресвете Богородице у селу Птичја Дубенског рејона Ровенске области и заузели га.

Како би ослободили храм од „филаретоваца“ (назив за расколнике по њиховом вођи Филарету), око 12 часова 27. децембра, окупило се око 300 православних, свештеника и мирјана, не само из околних села, већ и из других рејона.

Да би се избегло повећања напетости и изазивање даљих сукоба, на захтев настојатеља православне парохије УПЦ, протојереја Николаја Сисоњука, председник сеоског савета затворио је храм. Православна заједница намерава да поднесе тужбу против присталица „Кијевске патријаршије“, јер храм припада Светоуспенској православној заједници. До судског решења богослужења ће се обављати у парохијском дому.

https://www.youtube.com/watch?v=XwWwrcxZN8c

Мени убогом Серафиму, Господ је открио да ће у земљи Руској бити велике невоље, Православна Вера биће погажена, архијереји Божије Цркве и друга духовна лица ће отпасти од чистоте Православља и због тога ће их Господ казнити. Ја, убоги Серафим, три дана и три ноћи сам молио Господа да боље мене лиши Царства Небескога а да њих помилује. Али Господ одговори: – Нећу их помиловати, јер они уче људским учењима, и језиком ме поштују, а њихово срце је далеко од Мене (Препод. Серафим Саровски)

 

Извор: Православље живот вечни