Веће плате и пензије

„Povećat ću vam plate tisuću puta!
Tisuću puta ništica je i dalje ništica…“
Дијалог из стрипа Алан Форд


Ко год мисли да је ово мало, нека изволи и заради више – овим речима је премијер Вучић објаснио да повишице нису симболичнe

(Фото Танјуг / Оксана Тоскић)

Сви пензионери и део запослених у јавном сектору ће догодине, након прошлогодишњег смањења примања, добити повишице.

Ово је епилог треће контроле програма из предострожности који Србија има са Међународним монетарним фондом (ММФ). Како је јавност обавестио премијер Александар Вучић запослени у основном и средњем образовању добиће повећање зарада четири одсто, док ће онима који раде у високом школству плате бити веће за два одсто. Запослени у здравству добиће повећање од три одсто. И војска и полиција, упркос противљењу, ММФ-а такође ће добити повишице од два одсто, док ће пензије свим пензионерима бити увећане за 1,25 одсто.

– Ко год мисли да је ово мало, нека заради више – овим речима је премијер Вучић објаснио да повећања нису симболична.

Разговори са званичницима фонда су, по његовом признању, били тешки, а постојала је опасност да дође до прекида аранжмана. Камен спотицања била су спорења око тога да ли треба повећавати плате запослених у високом образовању, војсци и полицији.

– ММФ је био протов повећања плата универзитетским професорима јер је сматрао да су преплаћени. За нас су они важни и ми смо хтели, невезано за проценат, пажњом да покажемо да нам је стало – казао је премијер и додао да се у уторак у 13 часова због тога није знало да ли ће Србија уопште проћи ревизију аранжмана, као и да ли ће бити конференције за новинаре.

Као што је „Политика” већ писала, премијер се тада поново састао са Џејмсом Руфом, шефом мисије ММФ-а. За преговарачким столом драматично је било и када се разговарало о томе да ли војска и полиција треба да добију повећање зарада.

ММФ је сматрао да је полиција преплаћена, а да је војска добро плаћена у складу са нашим могућностима, препричавао је премијер детаље разговора. Такође, ове године ће запослени у просвети добити и једнократну помоћ у износу од 7.000 динара.

– За нас то није ситница. Буџет ће то коштати 1,7 милијарди динара. Ко год мисли да је то мало и ко то не жели, може да врати новац у буџет. Бићемо захвални на томе – рекао је Вучић.

– Хтео бих да захвалим свим људима, пре свега запосленима у јавном сектору, а нарочито пензионерима који су били трпељиви и стрпљиви и што су разумели потребе своје земље. Да мере фискалне консолидације не спроводимо зато што смо бахати, већ зато што смо морали да лечимо земљу од банкрота – казао је премијер.

Он је подсетио да је после прошлогодишњих катастрофалних поплава земља била готово на ивици банкротства и да је у реформе кренула у тешким условима.

– Све што смо са ММФ-ом прошле године договорили ми смо резултатима надмашили. Дефицит је од почетка године сваког месеца био мањи од плана. Када бисмо изузели издатке за камате, наш буџет би био у плусу – навео је премијер.

Он је подсетио да је ММФ по четврти пут кориговао стопу раста за Србију и да сада очекује да привредна активност ове године порасте за 0,75 одсто. Првобитне прогнозе фонда говориле су да нас чека пад од минус један одсто. Премијер је нагласио да очекује да економски раст ове године буде и већи од 0,75 одсто.

– Са ММФ-ом смо потписали трогодишњи аранжман, који је подразумевао да плате и пензије три године буду замрзнуте. Успели смо да већ у првој години спровођења, обезбедимо фискални простор, уважавајући чињеницу да народ живи тешко – објашњавао је.

Како је нагласио, само ове године расходи за камате износе 1,3 милијарде евра, због кредита који су узети у ранијем периоду по катастрофалним каматама од 7,5 одсто.

– Ово ће бити први пут, после 40 година, да нећемо имати ребаланс буџета – рекао је Вучић.

Министар финансија Душан Вујовић казао је да „макар онолико колико свет признаје наше резултате и ми треба да их признамо”.

Пре годину дана, подсетио је, нико није веровао да ће дефицит опште државе моћи да буде 5,9 одсто, а данас говоримо о око четири одсто дефицита. Према његовим речима минус у каси ће до краја ове године бити мањи за 600 милиона евра. Толико ће бити мање потребе државе за финансирањем, закључио је Вујовић.

Акцизе – два динара по литру

Претходног дана Џејмс Руф, шеф мисије ММФ-а нагласио је да ће скромно повећање пензија и циљано повећање плата у јавном сектору једним делом бити финансирано поскупљењем акциза. Према речима премијера Вучића малопродајна цена ће са 137 бити повећана на 139 динара по литру. Очекује се да приход од акциза буде мањи од четири милијарди динара.

Претплата 150 динара

На питање новинара РТС-а колики приход се очекује од раста акциза, премијер је одговорио:

– Мање него што ћемо да дамо за вашу телевизију. Претплата за РТС ће буџет коштати четири милијарде динара – објаснио је премијер.

Према његовим речима, држава ће суфинансирати претплату, па ће грађани уместо 500, од следеће године, плаћати таксу до 150 динара. Први разлог је да се финансијски не оштете грађани Србије, а други разлог је везан за ефикасност наплате.

– Питање је каква би и наплата била да претплата буде 500 динара, а ми не желимо да урушимо јавни сервис. Било би штета да РТС пропадне. Као што је штета да Танјуг пропадне. А испоставило се да је Танјуг вредео онолико колико је требало да се пљуне влада – рекао је Вучић. У још једном тренутку премијер је споменуо ову новинску агенцију. Онима који кукају за овом новинском агенцијом поручио је: „Изволите, платите”. Како се пожалио смета му то што они који имају плате и по 5.000 евра критикују државу због Танјуга. Па што нисте платили ако кукате, питао је премијер.

А. Телесковић
објављено: 11.11.2015


Извор: Политика