Икону Филермосу селе у – пећину

Једна од највећих хришћанских реликвија коју је радио апостол Лука биће премештена из Цетињског манастира. Градоначелник Цетиња Александар Богдановић најавио скору реализацију пројекта тешког 1,8 милиона евра

 Ovde će biti smeštena relikvijaОвде ће бити смештена реликвија

ИКОНА Богородице Филермосе, једна од три хришћанске реликвије, изузетне важности, које су после вековног путовања завршиле на Цетињу, опет се “сели”. Овога пута из Плаве капеле Народног музеја у Цетињску пећину, која ће специјално за ту намену бити реконструисана.

Вест стиже из старе црногорске престонице, чији градоначелник Александар Богдановић каже да је пројекат, који је “тежак” 1,8 милиона евра наишао “на позитиван пријем” код свих релевантних институција, почев од министарстава културе и туризма.

Директорка Управе за заштиту културних добара Анастазија Мирановић каже да ће овај пројекат бити кључни покретач религиозног туризма на Цетињу. Идејно решење је урадио архитектонски биро Бруса Паскуе из Милана, завршен је и главни пројекат, следи међународни тендер, а цео посао би био изведен током 2017. године.

Планирана је реконструкција платоа, прилазног пута и горњег дела пећине у којему ће бити смештена икона. Објекат ће бити површине 250 до 300 метара квадратних, који ће моћи одједном да прими око стотину особа и налазиће се испод земље. Сала ће бити опремљена системом за контролу топлоте и влажности и подсећаће на екуменске вредности.

Власник иконе је, кажу на Цетињу, држава Црна Гора, она представља културно добро од националног значаја и моћи ће да је виде на стотине хиљада туриста из целог света.

Икона Богородице Филермосе, некадашња заштитница острва Родос, коју се вековима чували малтешки витезови, била је на двору руског цара, потом и краља Александра Карађорђевића, а у манастир Острог у Црној Гори је стигла априла 1941. заједно са руком Светог Јована крститеља и честицом Часног крста, две понајвеће хришћанске реликвије. Године 1978. пошто су “изрониле” из таме тајних депоа, Филермоса је предата Народном музеју, а остале две Митрополији црногорско-приморској, односно Цетињском манастиру.

Делови накита са иконе

Чудотворну икону, која је покровитељ краљевског Цетиња, насликао је половином првог века, својом руком, Свети апостол Лука.

НЕСТАЛО ДРАГО КАМЕЊЕ

О каквом се благу ради, илуструје и податак да је те 1978. икона – реликвија процењена на десет једногодишњих буџета Црне Горе.

Мање се, међутим, зна да је Филермоса оскрнављена. С ње су скинута и трагом нестала два крупна драга камена, од којих је највећи био на прсима Богородице. Нема ни других сафира и дијаманата.

Извор: Новости