Богићевић: Дао сам Родићу милион евра, на наговор врха ДС

Власник Фармакома Мирослав Богићевић изјавио је данас да је власнику Курира Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао милион евра да би ушао у посао са ВАЦ-ом везан за куповину Политике.

Miroslav Bogićević MikojeБЕОГРАД – Власник Фармакома Мирослав Богићевић изјавио је данас да је власнику Курира Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао милион евра да би ушао у посао са ВАЦ-ом везан за куповину Политике.

Богићевић је за ТВ Пинк рекао да то није била провизија, нити мито, већ уцена.

За то су, према његовим речима, знали бивши председник Србије Борис Тадић, његов шеф кабинета Миодраг Ракић и функционер ДС Душан Петровић.

Богићевих наводи да је тај новац 2012. дао у кешу, у више наврата, а да је случај пријавио МУП-у 2013, преко „Микија Антонијевића (Миодраг Антонијевић, сарадник директора полиције Милорада Вељовића), а он је пријавио Роцку“ (Родољубу Миловићу, начелник УКП).

Он каже да га је на то да да новац Родићу наговорио бивши председник Србије Борис Тадић, јер он, Ракић и Петровић, како каже, вероватно нису имали новац за куповину удела у Политици.

„Тадић ме је замолио да ја то купим“, рекао је Богићевић и додао да су му тражили да Родићу да милион евра зато што су претходно уговорили посао.

За ове тврдње Богићевић каже да има доказе, односно сведоке, а МУП, додаје, није реаговао када је пријавио случај 2013. године, што је учинио и пре неколико дана дајући поново изјаву у полицији, а у међувремену је прошао и полиграф.

Богићевић је рекао да су му тражили још пет милиона евра за Родића и Бјелопетровића, а на име дуга Политике према Вац-у.

Милион евра је био рекет да му препусте посао, а пет милиона да се откупи дуг Политике, у чему је требало да 30 одсто припадне Родићу и Бјелопетровићу, објаснио је Богићевић.

Уговор о томе је, како је рекао, био фиктиван, али је њему на име те обавезе била блокирана једна фирма.

А упитан зашто је на уцене пристао, одговорио је: „Кад сам улазио у тај посао, нисам знао да ће то све бити тако, а кад сам ушао било је готово“.

С Родићем је након што му је дао милион евра у кешу имао контакте, али, како је рекао „ништа посебно“.

На питање да ли би о свему овоме сведочио, Богићевић је потврдио да ће сведочити на суду ако треба и да ће рећи ко су сведоци који могу да потврде његове наводе, јер „ко год да се бави таквим стварима и уценама наравно да треба да заврши тамо где и треба – у затвору“.

Признаницу, међутим, за новац који је дао нема, јер, како је приметио, „за такве ствари се не даје признаница“.

Сенић:Полиграф показао да је Богићевић говорио истину

Полиграфско испитивање валсника Фармакома Мирослава Богићевића показало је да су тачни наводи да су га рекетирали власник Курира Александар Родић и његов сарадник Душан Бјелопетровић, изјавила је данас Наташа Сенић из Управе криминалистицке полиције .

„Мирослав Богићевић самоиницијативно је приступио у просторије полиције и том приликом дао изјаву да га је у више наврата Аклександар Родић рекетирао и покушао од њега да изнуди новац“, рекла је она у изјаву за ТВ Пинк.

Она је рекла да је Богићевић у више наврата предао Родићу око милион евра у кешу.

„Након давања такве изјаве уз сагласност Мирослава Биоћевића извршено је полиграфско испитивање како би се потврдило да ли су наводи такве изјаве истинити и тестирање је показало да јесу, односно да је том приком говорио истину“, поручила је она.

Пајевић: За изнуду и до 12 година затвора

Адвокат Боривоје Пајовић изјавио је да је то што је Александар Родић наводно тражио новац од власника Фармакома Мирослава Богићевића заправо тешко кривично дело изнуде, за које је запрећена казна и до 12 година затвора.

Упитан како је могуће да предмет „нестане“, Пајовић је за ТВ Пинк одговорио да је то могуће само по налогу врха власти.

„Не може да се догоди да предмет нестане, осим уколико је државни врх наредио да се предмет ‘стави у фиоку’. Не може предмет да нестане, јер он постоји и у тужилаштву и у истрази“, објаснио је Пајовић.

Према његовим речима невероватно је да се од 2013, када је та изнуда пријављена полицији, ништа не дешава.

„Не кажем да је полиграф крунски доказ, али је он велика индиција да је реч о истинитом навођењу. И упркос томе што је пријављено, ништа се не дешава, и то је невероватно. Зашто до сада ништа није предузето? Да је мене као адвоката неко пријавио да сам од клијента изнуђивао паре, истог дана бих био приведен“, рекао је Пајовић.

Криминолог Злато Николић рекао је да је „очигледно да је с обзиром на то да је Богићевић пристао да плати рекет, да су га заправо преко Родића рекетирали поменути из власти“.

„ОЧигледно је да су Богићевића натерали, бар како он тврди, на силу да купује, а то ће се у наредном периоду доказати“, поручује.

Наводи и да је „буразерска приватизација нешто што је већ виђено у Србији“.

„Фармаком и новине и не иду баш, али не иде ни да један таблоид купи националне стубове у новинарству као што су Политика и Новости“, рекао је Николић.


Извор: Танјуг