ЛДП и СДС озваничиле политички савез-циљ победа на изборима

Социјалдемократска странка и Либерално демократска партија озваничиле су данас политички савез чији је циљ победа на изборима и модернизација Србије и најавиле да почиње акција удруживања опозиције.
Beograd, 7. novembra 2015.- Predsednik Lige socijaldemokata Vojvodine Nenad Canak (L), predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadic (2L) i predsednik Liberalno-demokratske partije Cedomir Jovanovic (D) u Domu omladine uoci tribine. Socijaldemokratska stranka organizovala je tribinu u Domu omladine na kojoj  govore predsednik stranke Boris Tadic, predsednik LDP-a Cedomir Jovanovic i predsednik LSV Nenad Canak.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Ненад Чанак, Борис Тадић и Чедомир Јовановић

БЕОГРАД – Социјалдемократска странка и Либерално демократска партија озваничиле су данас политички савез чији је циљ победа на изборима и модернизација Србије и најавиле да почиње акција удруживања опозиције.

У тај савез позвале су и Демократску странку, Лигу социјалдемократа Војводине и друге опозиционе странке и појединце.

Циљ им је, како је речено на трибини у Дому омладине у Београду, европска орјентација као кључно опредељење земље, разговор са НАТО, одговори на питање Косова и односа са БиХ, као и очување мира и стабилности и елементарног реда у међусобним односима у Србији.

Лидери СДС и ЛДП Борис Тадић и Чедомир Јовановић поручили су да савез није борба за цензус или урота против Александра Вучића, већ одговор на проблеме на које се ћути и мотивисање грађана Србије која је, наводе, на самом зачељу по економским показатељима у региону.

Истичу да нису „Вучићева опозиција“, и додају да после избора не би ушли у владу са напредњацима.

Они су навели да су разлике између њих постојале и да постоје, али не по фундаменталим питањима – Косова, БиХ, Европе, Русије.

Тадић је рекао да од данас почиње акција удруживања опозиције, подсетивши да СДС већ има коалиције са Странком зелених, Западном Србијом и Народним покретом, те да је њихов традиционални партнер ЛСВ Ненада Чанка, који је такође говорио на трибини.

„То је контура савеза, али ми позивамо и друге странке, ДС, групе грађана и појединце“, рекао је Тадић.

Он је рекао да је кључна предност савеза то што људи који га чине имају највише политичког искуства.

Тадић је истакао да Србија мора да зна где су јој границе, те оценио да ће свака политика која води даље од евроатлантских интеграција довести до неодрживих околности.

Лидер ЛДП истиче да Сбија не може истовремено бити и у Бриселу и у Москви.

Јовановић је навео да ће нови политички савез излазити на изборе да би победио, а на питање како ће превазићи разлике, одговорио да оне никад нису биле личне и да су сада његови и Тадићеви одговори на фундаментална питања у Србији „у пола дана и пола ноћи“ идентични.

Говорећи о ДС, Јовановић је рекао да лично не жели да учествује у цепању било које странке, да не жели никога да моли, али и додаје да се ДС не може игнорисати, као и да се не може правити „нови ДОС“ јер се време променило.

„Позвали смо ДС на разговоре, али не можемо довека да чекамо“, рекао је Јовановић.

Председник ЛСВ Ненад Чанак је рекао да не може још да одлучи да ли ће ЛСВ бити „са ове стране или не“, али је оценио да је његова странка увек била где је требало.

„Увек сам био за опозициона окупљања и ту ништа није спорно“, казао је Чанак.

Он је упитао око чега ће се опозиција ујединити, наводећи да нема ништа од политичког савеза ако то буду само приче о европском путу. На питање да ли би после избора ушао у владу са актуелном влашћу, одговорио је одречно.

Борба за минимум националних интереса на КиМ
Beograd, 7. novembra 2015.- Istoricarka i bivsa politicarka Latinka Perovic (L) i potpredsednica Liberalno-demokratske partije Natasa Micic (D) u Domu omladine na tribini. Socijaldemokratska stranka organizovala je tribinu u Domu omladine na kojoj  govore predsednik stranke Boris Tadic, predsednik LDP-a Cedomir Jovanovic i predsednik LSV Nenad Canak.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Латинка Перовић и Наташа Мићић

Коалиција Социјалдемократске странке и Либерално демократске партије неће се бавити признањем независности Косова, потврдили су данас лидери Тадић и Јовановић, уз опаску да Београд не би правио грешке по том питању „да је било памети и спремности да се води другачија политика“.

Тадић је новинарима, упитан какав ће бити став политичког савеза СДС и ЛДП о Косову, рекао да актуелна влада де јуре није, али фактички јесте признала независност Косова, као и да се променила ситуација након Бриселског споразума, док је Јовановић поновио да Београд мора променити однос према Косову.

„Да ли ће кроз овакву политику Косово постати независна земља – највероватније, независно од тога шта хоће Србија, јер је број земаља које су признале Косово у УН већи од половине“, рекао је Тадић и додао да у ситуацији након Бриселског споразума, који, каже, подразумева да правни систем Косова функционише на целој територији, мора да постоји национални консензус по питању Косова.

Према његовим речима, тема коалиције СДС и ЛДП неће бити признање независности Косова, већ ће се борити за минимум националних интереса на Косову, без демагошких парола, бесмислица и ратних политика.

„Имам идеје, није време да о томе расправљамо у медијима већ са владом. Још имамо одређени маневарски простор да постигнемо нешто од минимума националних интереса на Косову“, рекао је Тадић.

Он је критиковао то што питања идентитета нису била одбрањена током преговора и склапања Бриселског споразума, јер, како каже, да јесу сад не би било проблема у Унеску.

Сад идентитет треба бранити дипломатским средствима, кроз културну дипломатију, рекао је Тадић и додао да се мора учинити све да из правне јурисдикције Приштине изађу манастири и културна баштина.

„Ми предлажемо Латерански споразум, јер је то модел који функцинише, као у случају Ватикана у односу на италијанску државу“, рекао је Тадић.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекао је новинарима да независност Косова никад није била његова политичка платформа, али да део промена Србије мора да буде и другачији однос према Косову.

Наводећи да је Косово признало више од 100 земаља у свету, те да је оно члан Међународног олимпијског комитета, Јовановић је рекао да се тај Гордијев чвор мора пресећи и да се морају прихватити и неке болне истине, између осталог и та да Косово себе види као потпуно независну државу.

„Да је било памети и спремности да се води другачија политика онда кад је постојала шанса и простор за то, можда бисмо сад могли да разговарамо другачијим језиком од оног којим говоримо“, рекао је Јовановић и додао да је Београд направио ужасне грешке по том питању.

Председник ЛСВ Ненад Чанак, који је позван да буде у коалицији СДС и ЛДП, рекао је да је Косово изгубљено ратом, да је његово одвајање од Србије потписао Слободан Милошевић, а да је све после тога „шарада и фарса“ после које треба подвући црту.

„То треба учинити уз пуну заштиту културне баштине, економских интереса Србије на Косову и грађана Косова који се осећају као држављани Србије“, рекао је Чанак.

Он је истакао да било каква друга опција или сила не долазе у обзир.

Јовановић и ја смо више ДС од свих који је сада воде
Beograd, 7. novembra 2015.- Potpredsednik SDS Nenad Konstantinovic (L), zamenik predsednika LSV Bojan Kostres (2L),  potpredsednik SDS Marko Djurisic (2D) i potpredsednik LDP Nenad Milic (D) u Domu omladine na tribini. Socijaldemokratska stranka organizovala je tribinu u Domu omladine na kojoj  govore predsednik stranke Boris Tadic, predsednik LDP-a Cedomir Jovanovic i predsednik LSV Nenad Canak.FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Ненад Констатиновић, Бојан Костреш, Марко Ђуришић и Ненад Милић

Тадић је изјавио да су Демократској странци увек отворена врата коалиције СДС и ЛДП и оценио да су он и Чедомир Јовановић „много више ДС од свих који је сад воде“.

„Много смо више Демократска странка Чедомир Јовановић и ја него сви они који сад воде ДС. Више пређених километара у име ДС, више истрпљених удараца него сви који су сад на власти у тој странци“, рекао је Тадић новинарима после трибине на којој је озваничен политички савез СДС и ЛДП.

Додао је, међутим, да за Демократску странку они имају „сво разумевање света“.

Говорећи о разликама које постоје између њега и лидера ЛДП и ранијем сукобљавању по појединим питањима, Тадић је рекао да је Јовановић имао оштру реторику према њему, али да он лично то никад није радио.

„То што ја нисам заоштравао никад те односе је добра околност да лако улазимо у савез“, рекао је Тадић.

Данас се, приметио је, сви залажу за идеју европске Србије, али они који су сад на власти „не знају да утврде обалу европске будућности“ Србије нити да нас доведу до такве будућности.

Не размишља о коалицији са СПС или СНС, додао је, и не планира да уђе у владу Александра Вучића.

„Немам никакав план да то урадим ни пре ни после избора, као што нисам имао тај план ни на прошлим изборима кад су ме звали резервна опозиција“, рекао је Тадић.


Извор: Танјуг