Запад продао Сребреницу

БЕОГРАД, 6. НОВЕМБРА /СРНА/ – Бивши портпарол Хашког тужилаштва Флоранс Артман навела је у својој књизи да је Сребреница у јулу 1995. године „продата“ у дипломатској игри и тајном договору САД, Велике Британије и Француске, преноси лист „Данас“.

Флорансова је навела да њена књига садржи „непобитан доказ“ да су три западне велесиле договором и жељама својих дипломата, да што прије договоре мир, жртвовале Сребреницу и оставиле је српској војсци.

Она је истакла да се кључни састанак догодио крајем маја, када су амерички предсједник Бил Клинтон, француски предсједник Жак Ширак и британски премијер Џон Мејџор договорили да зауставе НАТО ваздушне ударе, одузевши овлаштења страним командантима.

„Иако је дил направљен када су снаге Ратка Младића као таоце узеле неколико УН војника, одлука није промијењена све до пада Сребренице. То је нешто што је Запад увијек негирао и стално слао демантије када би се објавила та информација“, рекла је Артманова.

Она је осудила овогодишњи инцидент у Поточарима када је нападнут премијер Србије Александар Вучић, али је оцијенила шокантном оцјену ЕУ у саопштењу након инцидента у коме је наведено „вријеме да се окрене нови лист“.

„Не смије се окренути страница која није прочитана“, рекла је Артманова.


Извор: СРНА