Заточеништво узима данак!

Непријатне вести стижу из Јерусалима: Његово Блаженство, Патријарх јерусалимски Иринеј I, примљен је 03.11.2015. године у Универзитетску болницу Медицинског центра Хадасах, где је и оперисан.
Без обзира што се данас одстрањивање херније сматра рутинском хирушком интервенцијиом а ако узмемо у обзир да је одласку на операцију претходило скоро деценијско заточеништво и да безаконо одстрањени Патријарх јерусалимски Иринеј има 76 година живота, могу ли нас оптимистичне прогнозе лекара умирити? – говори се на грчким црквеним сајтовима.

Screenshot_5

Видно нарушеног здравља, патријарх Иринеј је примљен у болницу у тешком стању, те му је прво на одељењу интезивне неге урађена интубација. Сама интервенција је протекла у најбољем реду, постоперативни ток је уредан, али се његово стање још увек описује као озбиљно. Прогнозе лекара су оптимистичне, и без обзира на озбиљност здравствене ситуације патријарха Иринеја, лекари уверавају да се болесник опоравља и да је његов опоравак под њиховим будним оком.

Исто ово су пренели и изасланику патријарха Теофила III, који је показао заинтересованост за новонасталу ситуацију, „волели бисмо када би смо са сигурношћу могли рећи и -забринутост,“ наводи се у писању једног од православних грчких портала.

Порука из болнице је недвосмислена: потпуно неприхватљиво је да се након отпуштања на кућно лечење врати у ћелију у којој ће бити закључан, и настави да живи на исти начин, даљa изолованост је нехумана и сматрају само заточеништво узроком овако лошег здравственог стања. Да ли ће то бити довољно Патријарху Теофилу III, узурпатору православног Јерусалимског трона, да му срце омекне и да Патријарха Иринеја ослободи из заточеништва и побољша услове живота, сада већ тешко болесном старцу, у оквиру Патријаршије?

Јер се сав закон извршује у једној речи, то јест: Љуби ближњег свог као себе.
    – Посланица Галатима, глава 5:14

У свом писму, из септембра месеца 2010. године, видимо да је Патријарх Иринеј I, у неку руку, знао чему води ова дугогодишња тортура:

„Они који су сковали заверу и сазвали незаконити сабор, изабрали су архиепископа Таворског, Теофила, кога смо Ми рукоположили, који знајући о свом противканонском постављењу и будући незахвалан према Нама, почевши од 2008. држи Нас у изолацији у Нашој кући са закључаном дворишном капијом, забрањује било какву комуникацију са  Нашим духовним чадима и светогорским оцима који су остали верни Нашој смерности – њиховом доживотном патријарху, и чини то са јединим циљем који се види из чињенице да смо лишени чак и лекова и медицинске неге – у нади на Нашу „природну“ смрт…“ .

Уз наду да добри Господ укрепи Патријарха јерусалимског Иринеја I, са жељом и мољењем да му се омогући живот достојан једног пастира стада Христовог, преносимо вам његове речи : „Предајте свима мој благослов за молитве и љубав. Благословеније Божије од Гроба Господњег. Бог је са нама! Верујемо, Он нас неће оставити!“

Извор: Православље живот вечни