Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

На констатације и питања одборника и члана ГО Нове српске демократије Дејана Ђуровића и чланa Мировног покрета ”Не у рат – Не у НАТО” Небојше Стругара, министарка војна и дипломате нијесу имали одговоре, јер се очигледно нијесу надали да ће на практично тајном партијском скупу ДПС-а, СДП-а и Социјалдемократа неко покушати да им помрси рачуницу.
Milenko Jovanovic Dejan Djurovic Nebojsa Strugar Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

Политика евроатланских интеграција коју води Владе Црне Горе, на трибини коју је прексиноћ у Бару организовао владин Комуникациони тим Савјета за чланство у НАТО, доживјела је потпуни фијаско. Заслуге за такав епилог припадају Небојши Стругару, члану Мировног покрета ”Не у рат – Не у НАТО” и Дејану Ђуровићу, одборнику Нове српске демократије, а посредно и мађарском амбасадору Кристијану Поши и његовом колеги из мађарског Министарства вањских послова – Иштвану Балогу.

Стругар је, пошто је изашао за говорницу сале локалног парламента у којој се скуп одржавао, најприје замјерио организаторима што се трибина организује у тајности, без најавних плаката у граду и у медијима, и што су на њој, како је рекао, изузев троје људи који су случајно сазнали за догађај, присутни искључиво чланови општинских одбора партија на власти.

Он се захвалио мађарским дипломатама Коши и Балогу који су прије њега недвосмислено саопштили да грађани најбоље знају да ли Црна Гора треба да буде чланица НАТО-а или не.

Srznetic Pejanovic Djurisic Lipka i Jakic Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

”Хвала господи из Мађарске на томе. Народ Црне Горе је према свим показатељима у великој већини против НАТО-а, а црногорска власт управо зато избјегава по сваку цијену да се одлука о евентуалном чланству Црне Горе у алијанси донесе на референдуму” – казао је Стругар, који је оптужио организаторе да су покушали овом трибином да симулирају дијалог, што им, како је констатовао, није пошло за руком.

Стругар, који је више пута прекидан бурним негодовањем присутних активиста и функционера ДПС-а, СДП-а и Социјалдемократа, поручио је да је јасно да НАТО, који је синоним за рушење болница, школа, мостова, масовне злочине и убиства дјеце и цивила, постоји да би у погодном тренутку напао Русију и отео јој Сибир и његова рудна богатства.

Члан Мировног покрета је истакао и да велика већина присутних чланова владајућих партија вјероватно интимно о НАТО-у мисли исто што и он, али да то не смију да испоље од својих страначких шефова. Након буре негодовања из публике због те констатације, Стругар се ”исправио” следећом реченицом:” Извињавам се, они уопште не мисле”.

Vladina tribina o NATO u Baru Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

Дејан Ђуровић је, подсјетивши присутну министарку одбране Милицу Пејановић- Ђуришић да сједи на мјесту његових предака војводе Илије Пламенца и генерала Ива Ђуровића, казао да људи који су присутни на трибини нијесу ту својом вољом, већ им је наређено да дођу, као што је, како је нагласио, то случај са једним бројем радника Општине Бар. Он је захвалио присутном словачком амбасадору Франтишеку Липки што његова земља није признала лажну ”државу Косово”, која је ”продукт злочиначке НАТО агресије и ратне и освајачке политике”.

Панелисти, међу којима су поред војне министарке, мађарских дипломата и Липке, били и барски градоначелник Зоран Срзентић, савјетник предсједника Словачке Мартин Бутора, бивши словеначки министар одбране Роман Јакич и пуковник Тадеуш Кживда из пољског Министарства вањских послова, нијесу имали одговор на Ђуровићево питање – да ли треба аболирати НАТО за 78 дана стравичне агресије на СР Југославију, извршене без одлуке СБ УН, током које је коришћено 12.000 лјетилица и извршено преко 35 хиљада напада, при чему су почињени бројни злочини према цивилним становништвом и објектима.

”Колективна безбједност не постоји, а то доказује и чињеница да НАТО није могао да одбрани Њујорк 2000. године, ни Пентагон, као ни Мадрид 2004. и годину дана касније Лондон” – саопштио је Ђуровић, који је у веома нелагодну ситуацију довео присутног НАТО пилота Тадеуш Кживда – питањем да ли је управљао неким од авиона који су извршили агресију на Србију и Црну Гору, убијајући дјецу и цивиле. Пуковник Квижд је, видно узнемирен покушао да објасни своју улогу у том злочину: ”Ја сам војник, моје је да слушам наређења” – за шта је добио френетични аплауз активиста и локалних функционера владајућих партија (за Риплија, прим. ред).

NATO tribina Bar 3 Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

Пејановић – Ђуришић: НАТО није војни савез

Није тачно да је НАТО војна организација. Ријеч је о одбрамбеном колективном систему који нема своју офанзивну улогу, и није је никад имао. С том реториком долазимо у опасност да дођемо у ситуацију као прије неко вече у Подгорици – одговорила је министарка Пејановић- Ђуришић, на опаске Стругара и Ђуровића.

NATO tribina Bar 31.10.15 Фијаско НАТО „журке“ у Бару (ВИДЕО)

Аплаудирали злочинцу и убици

На допунско питање Ђуровића да ли је можда пројектил из његовог авиона убио четворогодишњу Милицу коју је мајка купала у том тренутку, НАТО пуковник је поновио – ”Моје је да слушам наредбе претпостављених”.

На Ђуровићево згражавање, услиједио је аплауз за злочинца, због чега се, како је касније констатовао функционер НОВЕ, за тренутак постидјела и војна министарка, спустивши главу.

Аплаудирати злочинцу је исто што и починити злочин, ако не и горе од тога, посебно када знамо да је као у конкретном случају он почињен према народу оних који аплаудирају” – казао је Ђуровић.


Извор: ИН4С