ПРИЧА КОЈА МЕЊА СРБИЈУ: Ко нам трује децу? – ОВАЈ ОТАЦ није хтео да се преда!

„Мислио сам да су Содома и Гомора само у црквеним записима. Нису! На сликама су били малолетници, пијани или опијени, дечаци голи до појаса, а девојчице и од појаса, са гаћицама на главама, које играју по столовима или сепареима док њихови другови све то у трансу посматрају одоздо.“
zoran-jovanovic

Потпуковник Зоран Јовановић

Потпуковник Зоран Јовановић, доктор специјалиста ветеринарске медицине и отац две девојчице од 12 и 14 година недавно се нашао у жижи интересовања српске јавности. За само неколико месеци од када је основао Фејсбук страницу „Ко нам трује децу“ она је сакупила скоро 14.000 лајкова, основана је истоимена интернет страница као и петиција за забрану изласка малолетних лица без старатеља у клубове након 23 часа.

Још важније, Зоранова иницијатива покренула је много шире друштвено питање – ко нам и како васпита децу и са каквим вредностима она одрастају?

Све је почело пре неколико месеци када је Зоранова старија ћерка после прославе мале матуре у школи желела да оде у ноћни клуб на даљи провод. Зоран је у први мах помислио да би то могла да буде опција за разматрање, али је након детаљне провере, одласком на интернет и видевши шта се тамо догађа сваке вечери, био згрожен.

„Мислио сам да су Содома и Гомора само у црквеним записима. Нису! На сликама су били малолетници, пијани или опијени, дечаци голи до појаса, а девојчице и од појаса, са гаћицама на главама, које играју по столовима или сепареима (најбоље “награђене”) док њихови другови све то у трансу посматрају одоздо…“ написао је овај згрожени родитељ у отвореном писму које је послао прво министру унутрашњих послова, а потом и свим релевантним институцијама у земљи – од председника и премијера до медија и цркве.

Након млаке или скоро никакве реакције, Зоран Јовановић је схватио да ствар мора да преузме у своје руке.

– Ма колико се ви трудили да га васпитавате у правом смеру, ако је друштво болесно, разболеће се и ваше дете. Чекањем на друге или на институције које затварају очи, нећемо учинити ништа до саучесништва у изумирању сопствене нације и убијању сопствене деце. Не можемо више ћутати о бесмислу који нам се нуди са многих малих екрана и електронских медија, улицама препуних разних наркотика и насиљу међу малолетницима које се шири попут куге – каже за Дневно.рс Зоран Јовановић и истиче да ово више није прича једне породице, већ прича Србије.

"Ко нам трује децу"

Фејсбук страница заједнице „Ко нам трује децу“

Зоран је у јуну основао Фејсбук групу “Ко нам трује децу”. Већ у првих неколико дана, она је сакупила хиљаде лајкова, а да помогну Зорану у покушају да удаљи децу од алкохола, дроге и разврата којима су изложени на сваком кораку, јавили су се људи са свих страна света. “Ко нам трује децу” до сада је већ постао нека врста покрета.

„Решио сам да се онима који нам трују децу, супроставим управо њиховим оружјем – друштвеним мрежама. Одзив јавности је изванредан, много бољи него што сам и сам очекивао. Пишу ми људи из читавог региона, неки из очаја, неки у жељи да помогну, а неки да нам једноставно пруже подршку“ – прича Зоран који не крије да је било и оних који су у ономе што ради препознали опасност за свој бизнис и да је било и негативних коментара, али да су њихови напади “најбољи знак да је на правом путу”.

Око групе “Ко нам трује децу” окупио се прави мали тим стручњака који Зорану помажу – ту су информатичар, правник, психолог, а позвао је и пријатеље из разних области, од културе до полиције и Министарства одбране. У причу су се укључили и сви водећи медији у Србији.

glumica Biljana Zdravković

Група глумаца предвођена глумицом Биљаном Здравковић из Ужичког Позоришта и Општине Чајетина тренутно снима медијски спот „Ко нам трује децу“. Музички састав “VIS Perfect Game” компоновао је истоимену песму и у току је снимање музичког спота.

– Тренутно је на делу наша акција „МЕТЛА“ која има за циљ чишћење медијског простора Србије, као и Петиција за допуну Закона о потрошачима, којим би се забранио улазак малолетних лица у угоститељске објекте без пратње стараоца, у периоду од 23,00 до 06,00 часова – истиче Јовановић и додаје да ће од одзива на електронску петицију зависити да ли ће кренути и у прикупљање “живих” потписа грађана.

Зоран Јовановић каже да је све што је учинио урадио само ради „спаса сваког детета које се родило у овом злом времену”. Не осећа се као Дон Кихот у борби против ветрењача јер иза себе има људе који га подржавају и сматрају да је у праву.

„Ми не тражимо дакле ништа друго, него поштовање закона, као и мењање или допуну оних који су се показали лошим. Немамо политичких амбиција и нисмо владина или невладина организација. Ми смо покрет здравих људи који се боре за здраву Србију са свим њеним становницима без обзира које су вере или боје коже“ закључује Зоран Јовановић и обећава да неће одустати.

Који су циљеви групе “Ко нам трује децу”?

– Буђење успаване и здраве Србије.
– Заштита породице као основне ћелије друштва.
– Заштита деце која су постала отворена мета.
– Обесмишљавање ријалити емисија са експлицитним сексуалним садржајима и бруталним сценама насиља као и њихово протеривања са ТВ ЕКРАНА са националном фреквенцијом.
– Строга контрола и спречавање злоупотребе друштвених мрежа и медија.
– Спречавање даљег суноврата школства.
– Стварање услова за останак младих на овим просторима.
– Хапшење лица која су узрок појаве наркотика међу децом и омладином Србије, напомињем УЗРОК а не пука последица попут малолетних дилера (који су и сами жртве).
– Заштита трудница и мајки од сваке врсте мобинга.
– Притисак на Институције ове земље да ураде све ово горе набројано, што су оне већ морале да чине како им је Уставом и законима дефинисано.


Извор: dnevno.rs