31. октобра прослављамо Светог Луку Еванђелисту и Светог Петра Цетињског – а не „Ноћ вештица“!

Ноћ вештица (енгл. Halloween) је празник који се у земљама Запада обележава 31. октобра, а своје порекло има у келтској митологији и паганским обичајима. Сам назив ”Halloween” је скраћеница од ”Свето вече уочи Свих Светих” или на енглеском ”All Hallow’s Eve” или ”Hallow Eve”. Прославља се у САД, Великој Британији, Белгији, Шведској, Канади и другим земљама Запада.

Продавнице су већ данима, па чак и седмицама унапред снабдевене одговарајућом робом за Ноћ вештица, а то су пре свега разни костими и ”играчке” за децу, који сви без изузетка симболизују смрт или зло – лобање, костури, вампири, слепи мишеви или сама смрт са (пластичном) косом (смрт се најчешће симболично представља као костур који у десној руци носи косу).

За девојчице су то најчешће костими вештица. Вештице се код нас сматрају бићима које поседују натприродне и магијске моћи и обично се замишљају како лете на метли, а често их прати и црна мачка. То су, како се сматра, жене које које у себи имају ђаволски дух, и ноћу устају из гроба у којем живе преко дана, и нападају људе и децу и ваде им срца или џигерицу, којом се хране.

Као што смо видели из објашњења самог назива, Ноћ вештица (енглески Halloween) је Свето вече. Код нас, али и у Русији и другим православним земљама, Свето вече, или тачније Свети дан, празник, подразумева прослављање светаца. Светац или светитељ је особа која је канонизована због свог живота посвећеног Господу Исусу Христу.

У Православној цркви, светитељи су хришћани који су током свог живота постигли обожење, које је најбоље објашњено речима апостола Павла: „Живим не више ја, него Христос живи у мени“. У Српској православној цркви свака породица има своју крсну славу, односно свеца заштитника.

Дана 31 октобра, по православном календару, у Србији се прослављају Свети Лука Еванђелиста и Свети Петар Цетињски. На жалост, постоје и они који раде на томе да се и код нас успостави обичај прослављања Ноћи вештица.

Овај кратки текст ћемо завршити питањем Светог Владике Николаја: “А ти Србијо, куда си пошла за Европом? ”

Извор: Фејсбукрепортер