КАПИТУЛАЦИЈА КОЈУ СМО ПРЕЋУТАЛИ

Непопуларан због учествовања у смени свог духовног оца владике Артемија међу многим верницима, владика Теодосије, ових дана је учествовао и у чудовишном акту који наши медији нису приметили или нису желели да примете.

Историјат споразума:

13.10.2010. Хилари Клинтон посећује Грачаницу и епископа Теодосија

16.12.2011. Хилари  и Атифете Јахјага потписују споразум „о заштити културних добара на Косову“ (видео)

18.о2.2012 Заменик госпође Клинтон Вилијам Бернс долази у Грачаницу са најавом конкретних радова

Посета председнице сепаратиста на Косову Атифете Јахјага Вашингтону крајем прошле 2011. године попраћена је од медија у нашој земљи са заслуженим гневом и запрепашћеношћу. Изјава коју је том приликом дала Хилари Клинтон везана са Српски православни манастир Грачаницу била је повод да се запитамо да ли безобразлук окупатора има граница.

Сви саговорници Преса из државних и културних кругова оцењују да је споразум још једна провокација, злочин према баштини, прави културни геноцид и директно присвајање манастира и српске духовне баштине на Косову. Позвали су уједно државне органе да под хитно реагују, пре свега преко Унеска, и зауставе ову отимачину. Клинтонова је навела да ће се споразум односити на сва места од културног значаја на Косову – хришћанска, муслиманска, јеврејска и као пример једног од најлепших културних блага навела српски манастир Грачаницу. Има ли краја лудилу: Хилари дала Грачаницу Албанцима (Прес)

Хилари је том приликом потписала споразум са Јахјагом у коме се назначује да тзв. „држава Косово“ води рачуна о споменицима културе, међу којима је посебно поменута Грачаница. На тај начин се две стране које немају никаквих додирних тачака са манастиром Грачаницом договарају о њеној будућности. Све се ово дало поднети да је врх СПЦ и држава Србија, које су две легалне институције које би о  манастиру требало да брину, уложиле протест на овакву узурпацију права. Представница терориста са чијим људима Влада Србије одржава контакте и преговоре том приликом је изјавила… да је потписивање овог споразума доказ снажних односа и чврстог пријатељства Приштине и Вашингтона, који је, како је додала, највећи савезник Косова.

– Косово је нова држава са дугом историјом. Ми имамо богато културно наслеђе које је преживело векове. Та прошлост изражена је у архитектонском благу, црквама и верским споменицима – поручила је Јахјага. Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић је анемично изјавио да Јахјага никако није имала право да потписује овакав споразум. – Није имала право да потписује било какав споразум, поготово ако се односи на српске манастире. На овај начин Американци су преузели обавезу да штите наше културноисторијске споменике. Добро би било да смо ми, а ту мислим на Србији и Српску православну цркву, тако нешто урадили – рекао је Богдановић. Историчар Момчило Павловић овај документ сматра провокацијом којом Американци још једном показују да су на страни независног Косова. – Ово је још једна у низу провокација. Требало би да реагујемо како би се Албанцима још једном ставило до знања да немају ингеренцију и суверенитет на Косову и Метохију ни у чему, па ни када се ради о заштити културноисторијских споменика. Њима је намера и да се Косово као квазидржава легитимише и као мултиетничко друштво са богатом културном и историјском баштином – упозорава Павловић. Бивша помоћница министра спољних послова СЦГ Александра Јоксимовић казала је да је овај споразум за нас неважећи.

Али, осим изјава за унутрашњу употребу, није уследио никакав протест америчкој страни због угрожавања објеката Српске православне цркве. Можда би све на томе и остало да представник СПЦ чије је постављење за епископа Епархије рашко-призренске оспоравано, ових дана, није практично почео да сарађује у испуњењу споразума Клинтон-Јахјага. Ко би и помислио да ће у овој вапијуће-бесправном акту учествовати колаборацијом епископ СПЦ? И, то је оно што запрепашћује. Али, не само то. На овакву вест о пристајању да цркве у Републици Србији буду брига, а тиме се и власништво назире тзв. «републике Косово», сви медији, али листом сви, остали су неми. Сајт, зашто не рећи, неканонског «Епископа рашко-призренског» Теодосије објавио је вест о пристајању на споразум Клинтон-Јахјага са рутинском безбрижношћу, као да се ради о свакодневној вести. Наравно, улога тзв. «републике Косово» у манипулацији српским црквама прећутана је, већ је само наведено да ће учествовати америчка паралелна «амбасада» у Приштини.

-У току разговора са другим човеком америчке дипломатије и његовим колегама Владика Теодосије се захвалио на досадашњој подршци америчке администрације заштити српске духовне и културне баштине на Косову и Метохији, нагласивши колико је важно да се настави међународни мониторинг и дугорочна заштита светиња СПЦ.Г. Бернс се посебно интересовао за рад православне Богословије у Призрену и живот Цркве и обећао је да ће америчка влада наставити да подржава Епархију. Америчка амбасада у Приштини тренутно финансира обнове две средњовековне православне цркве у Великој Хочи и у Богошевцима код Призрена, а посебно значајна подршка се даје обнови парохије у Приштини и заштити имовинских права СПЦ у овом граду. (Заменик Државног секретара САД Вилијем Бернс посетио манастир Грачаницу и разговарао са Епископом Теодосијем)

Вешто укомпонована вест на сајту владике Теодосија не говори о неколико битних

ствари. На пример, о томе да је Вилијам Бернс нико други до службеник, тј. заменик госпође Хилари Клинтон, не говори се да ли ће се „обнова“ вршити у складу са споразумом који је америчка страна успоставила са Јахјагом, нити се тај споразум икако спомиње, а споразумом су управо обухваћене све цркве и остала културна добра у окупираној српској покрајини. Нити је то речено на сајту присталица епископа Теодосија, нити су се србијански (све мање српски) медији сетили да се запитају у вези тога.

 

 

 

Извор: Православље живот вечни