АРХИЕПИСКОП СТЕФАН: ИСТРАЖИВАЊА СУ ПОКАЗАЛА- У ГРУЗИЈИ СЕ СИГУРНО НАЛАЗЕ МОШТИ ПРЕПОДОБНОГ МАКСИМА ИСПОВЕДНИКА

У Тбилисију, по благослову Грузијског Патријарха Илије је одржана 5 Међународна богословска конференција (скуп). Скуп  је ове године био посвећен животу и духовном деланију преподобног Максима Исповедника, а на њему су учествовали научници, истраживачи и духовништво из Србије, Грчке , Русије,Велике Британије и Аустралије.

На скупу су објављени резултати истраживања , која су трајала неколико година, о аутентичности обретених моштију преподобног Максима Исповедника. Обретење моштију је било 2010. године.

На скупу је говорио ахиепископ Цагерски и Лентехски Стефан као и гости: духовништво и научници.

Објављени су и прочитани резултати истраживања који су показали да су мошти, које су обретене 2010. године у Цагери, заиста припадају Светом Максиму Исповеднику и непроцењиво су духовно богадство и заштита Грузијске Цркве.

„ У Грузији од давнина постоји духовно предање, да се мошти преподобног Максима Исповедника налазе у манастиру Преподобног Максима у тврђави Мура, близу Цагере, под престолом скоро обновљене мале цркве“- рекао је о обретењу светих моштију архиепископ Цагерски и Лентеховски Стефан. „Када сам био још школарац, и тада сам знао, да постоји у Цагери место, где је Свети Максим Исповедник сахрањен. Временом  сам се све више упознавао са питањима о преподобном, са разним изворима сазнања о њему, са богословским истраживањима, са резултатима истраживања која су вршена 1914.године.  Свакако, ја сам користио и радове Корнелија Кекелидзеа, Александра Брилијантова и Сергеја Епифановича и још неких. Истраживачка екипа  је 1914. године спроводила истраживања у кругу цркве, не унутар. Њени су резултати потврдили да је црква на том месту била и раније, да је тамо био манастир, али никаква повезаност са преподобним Максимом Исповедником се није могла назрети. Затим је почео Први светски рат, онда револуција и раскопавања су била заустављена.“- говорио је још 2012. године  о историји обретења моштију  Архиепископ Стефан.

Наиме, он је руководио радовима, када су мошти напокон биле обретене: „Приступивши ископавањима унутар цркве, ми смо сумњали у сврсисходност таквог подухвата, тим пре што је коначну одлуку требао да донесе Патријарх Илија. Међутим, у сваком случају је било неопходно извршити у цркви рестаурацију, променити под, поставити нови мраморни престол. Тадашња црквица је била обновљена за мештане 1988. године без посебног пројекта, на месту где су некада бољшевици срушили стару цркву. Били смо уверени да се мошти преподобног налазе ту, јер је предање преношено са колена на колено. У веме владавине совјетске власти место су звали гроб преподобног Максима“.

„ Ми змамо да су за своју веру преподобнии Максим Исповедник  и његови ученици  било мучени: да би им онемогућили проповедање, одрезивали су им језик или палце на рукама. У истраживањима је откривено да су се на отвореним ранама развиле инфекције. Треба напоменути да су са тим назнакама откривене мошти четири особе приликом истраживања. Један од њих је био сахрањен на нижем нивоу и то су највероватније остаци моштију Светог Арсенија, по чијем је имену најпре манастир добио име. Тројица сахрањених на мало вишем нивоу по мишљењу антрополога су Свети Максим Исповедник и његови ученици Анастасије Апокрисиариј и Анастасије Монах.“- после обретења је рекао владика.

Сада, после истраживања, у које су били укључени научници, археолози, антрополози и патолози, доказано је да обретене мошти заиста јесу мошти преподобног Максима Исповедника.

Tамара Маненашвили

Извор: Православие Ру