Facebook блокирао страницу председника ДНР Александра Захарченка

УКЛАЊАЊЕ УСЛЕДИЛО ОДМАХ НАКОН ШТО СЕ ОБРАТИО УКРАЈИНЦИМА

АДМИНИСТРАЦИЈА друштвене мреже Фејсбук без образложења је блокирала званични налог председник Доњецке Народне Републике Александра Захарченка, наводи се у његовом политичаревом саопштењу на сајту Доњецке републике.

„Пре пар сати сам открио да је моја јавна страница на Фејсбуку блокирана. И то без образложења. Како су успели да утврде моји помоћници, од украјинских корисника мреже стигло је више од 2.500 хиљаде притужби на моју страницу. Наводно, моје речи су повредиле њихово достојанство и нанеле непоправљиву штету њиховој части. То је чудно…“ – наводи се у саопштењу председника ДНР.

Захарченко је повезао тај потез администрације Фејсбука с тим што се 28. октобра на тој друштвеној мрежи појавило његово обраћање становништву Украјине.

„Карактеристично је да се блокирање догодило одмах после објављивања мог обраћања народу Украјине поводом прославе Дана ослобођења Украјине од нацистичких освајача. Мислим да сам успео да пронађем праве речи, које су заболеле све кога сам назвао помагачима нациста, њиховим потомцима и последњим присталицама“ — то јест присталицама Бандере и Шухевича. Али, по мом мишљењу, овај инцидент говори само о једном. Речи Донбаса Кијев се боји ништа мање него оружја. Али, Кијевљани су заборавили на доњецки карактер: ми ћемо и у овој — информативној — бици победити!“ – подвукао је Захарченко.

У обраћању које је 28. октобра објављено на Фејсбуку председник ДНР је оценио да је политика кијевског режима, која глорификује саучеснике нациста, фактички одузела празник Украјинцима.


Извор: Факти