Додик: Лајон увек био тенденциозно антисрпски настројен

Председник РС Милорад Додик оштро је критиковао Џејмса Лајона, бившег члана Међународне кризне групе и некадашњег службеника у канцеларији представника ЕУ за БиХ, због оптужби које је на његов рачун изнео у ауторском тексту за лист „Форин полиси“.

milorad-dodikБЕОГРАД – Председник РС Милорад Додик оштро је критиковао Џејмса Лајона, бившег члана Међународне кризне групе и некадашњег службеника у канцеларији представника ЕУ за БиХ, због оптужби које је на његов рачун изнео у ауторском тексту за лист „Форин полиси“.

Лајон је, између осталог, оптужио Додика и председника Русије Владимира Путина за разбијање БиХ и оценио да ће у случају да се одржи референдум у РС заказан за 15. новембар, у БиХ и Србији „поново избити рат са тешким последицама“.

Додик је за београдске медије, реагујући на Лајонове оптужбе, рекао да је бивши цлан Међународне кризне групе увек тенденциозно радио против српских интереса.

„Најобичнији плаћеник, који је долазио код мене и молио да му мимо процедуре одобрим концесију за изградњу, ја одбијем и после сам ја криминалац. Као коцкар је пропао финансијски, па се опет увалио у Канцеларију високог представника и пише извештаје СБ, чувајући посао, за који је високо плаћен“, каже Додик за „Курир“.

Лајон је за амерички магазин написао да референдум у РС 15. новембра многи виде као слабо прикривен референдум о независности и да „после 20 година мира, РС прети да уништи споразум који је Босну одржао заједно“, што „Запад мора заустави“.

„Референдума неће бити 15. новембра, и то је слагао! Десет година слушамо исту причу о четири захтева: рехабилитовати улогу Америке, рехабилитовати и довести специјалног представника, рехабилитовати високог представника, извршити ревизију Дејтона до његове потпуне промене. Жао ми је, неће бити. Не слажем се!“, истакао је председник РС.

У изјавио за београдски „Блиц“ Додик је Лајона назвао „псом рата“, који је покушао да се обогати у послератном друштву и у томе није успео.

„То је лицемер који је с муслиманима у Сарајеву држао ресторане. Службеник Канцеларије високог представника због којег БиХ данас нема заставу, химну, нема ништа. Све што је урађено, урађено је лоше, а то покушава да сакрије, обрачунавајући се са идејом о референдуму и то милитантним средствима“, додао је Додик.


Извор: Танјуг