„Косово“ потписало ССП са Европском унијом

Косово је данас у Стразбуру потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, саопштила је данас портпаролка Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини Маја Коцијанчич.

Kosovo-EUСТРАЗБУР – Косово је данас у Стразбуру потписало Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, саопштила је данас портпаролка Високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини Маја Коцијанчич.

ССП су са стране ЕУ потписали Могерини и комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а са косовске стране премијер Иса Мустафа.

Ово је први правни документ који је Косово потписало са ЕУ, а како је Тањугу речено у Европској комисији, сачињен је по узору на сличне споразуме које ЕУ има са територијама које нису међународно признате као независне државе, као што је Тајван, односно нема везе са питањем стауса Косова.

Иако косовски званичници покушавају да овај догађај представе као корак у правцу приступања Косова процесу проширења, у ЕУ истичу да то није случај.

“Први корак ка проширењу је тражење статуса кандидата, а Косово то не може да учини све док га као независну државу не признају све чланице ЕУ и европске интитуције”, рекао је за Тањуг европски функционер који је желео да остане анониман.

Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија не признају независност Косова, док европске институције према Косову имају неутралан статус и у свим службеним документима га помињу уз звездицу.

ЕУ и Приштина о ССП

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини и комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који су данас у име ЕУ потписали Споразум о стабилизацији и придруживању са Косовом, оценили су да је то значајан корак у односима Уније и Косова.

„Потписивање ССП са Косовом. Значајан дан за наше односе“, написала је Могерини на свом Твитер налогу.

Хан је такође на Твитеру навео да потписивање ССП са Косовом представља „прекретницу за наше односе“.

„ЕУ Косово ССП: реформе, шансе за трговину и инвестиције, раст, радна места, нарочито за младе“, написао је Хан.

Потпредседница Европског парламента (ЕП) Улрике Луначек оценила је да је потписивање ССП између ЕУ и Косова одлучујућа етапа у процесу приближавања Унији.

Луначек, која је и известила ЕП за Косово, у саопштењу је позвала на брзи поступак ратификације у ЕП и парламенту у Приштини, како би ССП могао што пре да ступи на снагу, додајући да је неопходно, као следећи корак, усвојити визну либерализацију.

Косовски премијер Иса Мустафа је истакао да С СП означава „почетак дугог пута … уз подршку наших грађана и пријатеља“, пренео је АП.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи навео је на Твитеру да је потписивањем ССП, Косово и званично кренуло ка ЕУ и да га „нико не може зауставити“.

Будући да Косово не признаје пет чцланица ЕУ – Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунијана – почетку процеса одлучено је да ССП са Косовом не склапају чланице као у случају других земаља са Балкана, већ ЕУ као правно лице.

Унија је Лисабонским споразумом добила статус правног лица, а тиме и могућност да преговара о међународним споразумима.

Ово је први правни документ који је Косово потписало са ЕУ, а како је Тањугу речено у Европској комисији, сачињен је по узору на сличне споразуме које ЕУ има са територијама које нису међународно признате као независне државе, као што је Тајван, односно нема везе са питањем стауса Косова.

„Први корак ка проширењу је тражење статуса кандидата, а Косово то не може да учини све док га као независну државу не признају све чланице ЕУ и европске интитуције“, рекао је за Тањуг европски функционер који је желео да остане анониман.

Европске институције према Косову имају неутралан статус и у свим службеним документима га помињу уз звездицу.


Извор: Танјуг