Сиријске избеглице: Асад нам није наудио, за разлику од терориста

Репортерка RT Лизи Фелан посетила је неколико избегличких кампова у долини Бека у Либану и утврдила да Сиријци беже од милитаната ИД и других терористичких група.
Екипа RT је посетила пет избегличких кампова. Мишљење њихових становнике се не подудара са недавним извештајима у медијима, у којима се говорило да према недавном истраживању већина сиријских избеглица криви Башар Ал Асада због напуштања својих домова.

RT је понудио избеглицама да изаберу „највеће зло”: „Исламска држава” или председник Сирије.

„Свуда је зло овде, опасно за цело човечанство. Било би боље отарасити се оба, јер ᾿Исламска држава᾿ убија људе на земљи, а Асад их убија из ваздуха. Али они нису једнаки у суровости. Боље је да остане Асад, јер са њим ниво слободе и сигурности су били већи него у било којој другој арапској земљи. Ми смо сви били слободни”, рекао је избеглица Хасан Мухамед.

Међутим, други имигрант мисли другачије. „Наравно, ови терористи су оличење зла, они обезглављују људе. Једног јорданског пилота су ставили у кавез и живог га спалили. То је су нељуди, зар не?”, сматра Фавз Хусеин из Идлиба.

Медији који наводе податке истраживања не указују да је анкету спровела немачка добротворна организација у Сирији. Она је уско повезано са локалним антивладиним комитетима, који отворено подржавају опозициону Слободну сиријску армију. У међувремену, неки од њених чланова се прикључују терористичким организацијама, као што су „Исламска Држава” и „Џебхат ан-Нусра”.

Абдулах Јасин не може заборавити време проведено у Деир ез-Зору, када је тамо владала „Исламска Држава”. Упркос инвалидности, он је успео да побегне са својом слепом ћерком и другим члановима породице.

„Оставили смо дом због напада ᾿Исламске Државе᾿ и других оружаних банди. Терористи су једини разлог због чега су људи бежали у Либан. Наравно да је ᾿Исламска Држава᾿ највеће зло, али не само она. ᾿Џебхат ан-Нусра᾿ и други милитанти су такође опасни. Зашто смо на страни Асада? Зато што нам он није наудио, за разлику од терориста”.

Многи Сиријаца који живе у либанским избегличким камповима немају намеру да иду у Европу. Они чекају да се врате кући. Можда расправљају о томе ко је проузроковао више зла – сиријски председник или терористичке групе, али већина се ипак слаже да ће моћи да се врате кући само ако Влада успостави контролу над њиховим родним градовима и местима.


Извор: Руска реч