Бивши директор Унеска: Оштро сам против чланства Косова

Један од најуспешнијих бивших генералних директора Унеска Федерико Мајор оштро се противи чланству Косова у тој специјализованој агенцији Уједињених нација, истичући да је Светској организацији хитно неопходна дубока реформа.

Федерико Мајор
Учествујући на конференцији Европског центра за мир и развој у Београду, посвећеној глобализацији, мигрантској кризи и захтеву Косова за чланство у Унеску, угледни шпански дипломата је, у интервјуу за РТС, рекао да је данас, када се обележава 70 година постојања Уједињених нација, неприхватљиво да о будућности света одлучује група најмоћнијих земаља.

– Док сам био генерални директор Унеска, пет пута сам осудио НАТО војну акцију на Косову. Инвазију на Косово нису одобриле УН и такво питање се увек може поново разматрати. За Србију, али и свет, важно је да се каже да свет не жели плутократију, олигархијску владавину богатих земаља – каже Федерико Мајор, генерални директор Унеска од 1987. до 1999. године.

Према његовим речима, Уједињене нације треба реформисати, и залагањем да што пре завршимо са владавином најмоћнијих, а то су – Г7, Г8, Г20.

Све земље у Генералној скупштини, а њих је 193 треба да одлучују о будућности света.

Преносимо неколико питања из интервјуа РТС-у:

Да ли је могућа реформа Светске организације, када се Унеско, који се залаже за образовање и културу – у случају Косова, злоупотребљава за политичке циљеве, уз кршење међународног права?

Да. Као што сматрам да је одлука о признању Палестине добра, има других питања, која се поново могу разматрати.

Шта сматрате аргументима званичника у Приштини да добију подршку за чланство у Унеску?

Не знам. Када сам био генерални директор Унеска, дубоко сам се противио страној војној акцији на Косову.

Како бисте гласали у Унеску о чланству Косова?

Нисам променио став. Одбио бих, без сваке сумње.

Извор: Блиц