Рат у Подгорици, полиција пуца на народ, ухапшен Андрија Мандић

субота, 24. октобар 2015.
Гужва и метеж настали су испред улаза у Скупштину Црне Горе. Полиција бацала сузавац и шок бомбе на демонстранте по целом граду. Независни интернет портали оборени. Хамери на улицама, пуцњи одјекују градом.

Црногорска полиција је ухапсила председника Нове српске демократије и једног од лидера Демократског фронта Андрију Мандића, потврђено је „Вијестима“ из полиције. Међу ухапшеним лицима углавном младићи из Подгорице и Никшића.

Према незваничним информацијама сведока, Мандић се тада налазио у кафани „Кристал“ на Побрежју. Према тврдњама очевидаца, у тој акцији је учествовало више десетина полицајаца.

22.45 – Андрија Мандић потврдио је за Курир са лица места да детонације одјекују читавом Подгорицом.

„Овде је право ратно поприште, још увек одјекују пуцњи и детонације, има повређених, али још увек не знамо колико. Полиција је напала мирне демонстранте. Ранко Кривокапић је хтео да уђемо у Скупштину на споредни улаз, ми то нисмо желели и онда је полиција кренула да баца шок бомбе, да гази хамерима“, каже Мандић.

22.22 – Полиција хамерима упала у масу.

22:05  Десетине сузаваца, без икаквог повода, полиција је испалила у окупљени народ. Полиција пуца праволинијски, сумња се да је употријебљено и ватрено оружје.  Полиција сузавцима засипа и новинаре и камермане.

21:55 Андрија Мандић позвао је предсједника Скупштине Ранка Кривокапића и казао му да ће да уђе у Скупштину. Антена М међутим јавља да је Кривокапић том медију казао да је Мандићу саопштио да је могуће да посланици Фронта у Скупштину уђу на начин на који улази и предсједник Скупштине, ако треба и са њим, „Да никаквих разбијања баријера не смије бити“.

Кривикапићу је саопштио да никаквог помена о прелазној Влади није било у том разговору.

Из ДФ-а су порталу ИН4С саопштили да никакве преговоре Кривокапићи нису нудили, већ су само тражили да им омогући да уђу у Скупштину.

21:30 Док се чека коначан одговор Кривокапића и његов могући долазак, грађани траже да они уђу у Скупштину. Ситуација је више него напета.

21:00  Ранко Кривокапић, предсједник Скупштине Црне Горе понудио је управо дијалог посланицима којима полиција не дозвољава улазак у парламент. Он је предложио да присутни посланици уђу на службени,споредни улаз, што је ДФ одбио.

„Хоћемо на главни улаз да уђемо, пред очима народа. Не прихватамо ништа друго“ – казао је члан предсједништва ДФ-а Предраг Булатовић.  Чека се одговор Кривокапића и његов вјероватни долазак у парламент.

Грађани непрекидно позивају полицију да им се прикључи, скандирајући „баците штитове“.

20:45  Хаос у Подгорици: Полиција спречава посланике да уђу у Скупштину

20:35 Присутни посланици на протесту кренули су да уђу у Скупштину Црне Горе, а предсједник НОВЕ Андрија Мандић позвао је полицију да “их у томе не спречава“.

Члан предсједништва ДФ-а Небојша Медојевић казао је да је је ово највећи протест икада одржан у Црној Гори. Он је рекао да је преко 30.000 људи на скупу, иако режимски медији јављају да има између 5 и осам хиљада. “Ако има ишта црногорско Мило Ђукановић вечерас мора поднијети оставку и наставити својим путем. Ако иоле воли Црну Гору као што воли да краде, он ће се вечерас повући “ – додао је Медојевић, позивајући више пута полицију да баци штитове и приђе народу.

Са препуног Трга Слободе гдје је у 19 часова почео велики народни протест у организацији Демократског фронта, грађани су на позив организатора кренули пре.

Извор: НСПМ