Ликовање терориста после одлуке о УНЕСКО – Астрит Хараћија: „НЕ ПОСТОЈИ ВИШЕ СРПСКА ЦРКВА!“

Сети нас се УНЕСКО, када "Косово" уђе у царство твоје!

Толико је велика издаја, и толико је већ све речено, да је остао само мук и туга за онима који су отпали и отпадају од Саборне Цркве. Како би рекао исповедник Православне Вере, епископ Артемије; данашњи српски народ, под дејством медијске наркозе препушта се духовном посрнућу кроз индиферентизам, екуменизам и глобализам. Срушено је старо православно веровање и остављено мањини, већина верује у царство земаљско.

315555_308358135857593_100000502279071_1288038_945178132_n

Све, тако неодољиво, сличи на речи протестантског пастора Мартина Нимелера, о ћутању немачких интелектуалаца и целог немачког народа пред нацистичким Хитлеровим злом које их је задесило:

„Прво су дошли по комунисте, а ја се нисам побунио,
јер нисам био комуниста.
Затим су дошли по болесне, такозване неизлечиве, а ја се нисам побунио,
јер нисам био ментално болестан.
Затим су дошли по Јевреје, а ја се нисам побунио,
јер нисам био Јеврејин.
Онда су дошли по мене, али тада више није било никога
да се заузме за мене.“
Ћутањем се, по речима св. Григорија Богослова, издаје Бог, али се ћутањем издаје, очигледно је и отаџбина. Да не би били међу онима који су ћутали објављујемо неколико очигледних факата који раскринкавају лажну борбу против уласка „Косова“ у УНЕСКО.

haracijaБотапрес, 21. октобар – Бивши косовски министар културе Астрит Хараћија је својом објавом на Фејсбуку привукао велику пажњу јавности. Он је рекао да лобирање за Косово у УНЕСКО није вршено само последњих неколико месеци, већ деценијама. Он је додао да православне цркве нису српске, и да џамије и текије нису турске нити Арапске.

У својој објави, Хараћија је рекао:

Не треба расправљати ни са ким! Данас је велики дан за Косово, јер приступа УНЕСКО-у. То је резултат рада који је урађен пре деценије, а не за неколико последњих месеци. У 2005. години, када је организована донаторска конференција за културно наслеђе на Косову, и у то време постојала је тенденција да се каже да су цркве на Косову српске. Али они су православне цркве и имовина Косова. Тако да не треба више да дајемо никакве додатне гаранције на нашу имовину. Оне су биле и биће православна црква Косова. Према овој логици, сутра неко може рећи да су ове џамије или арапске, или турске или можда јеврејске, јер су чак јевреји реновирали текије и џамије у Ђаковици.

Заборави ову ствар, више нема српских цркава на Косову, нити турских џамија, нити арапских, све је то имовина Косова!

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА О ОБНОВИ СВЕТИЊА ПРЕМА МЕМОРАНДУМУ

Новинар, 10. АПРИЛ 2009. – Обнова према Меморандуму вршена без сагласности власника. Меморандумска обнова не даје никаква права актерима обнове

Извор: Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска, 09.04.2009.

+++
У Погрому који су Шиптари извршили над српским народом и српском културном баштином 17. и 18. марта 2004. године, уништени су или оштећени српски православни објекти, цркве и манастири, власништво Епархије рашко-призренске, на 34 локације широм Косова и Метохије.

Током 2005. започео је процес обнове ових светиња, на основу документа названог Меморандум о разумевању (потписан између Патријарха Српског и такозваног министра културе из Приштине), који још увек траје.

С обзиром на чињеницу да у обнови према Меморандуму учествује више разнородних актера, да су извори финансирања такође разнородни, као и да је свети Синод Српске Цркве примио 15. септембра 2008. неколико објеката као обновљене, Епархија рашко-призренска сматра неопходним да изнесе следеће чињенице.

Сви објекти који су предмет обнове према Меморандуму, уврштени су у процес обнове без одобрења Епархије рашко-призренске, као власника објеката.

Рад на обнови ових објеката без сагласности Епархије као власника, трајно онемогућава све улагаче у обнову ових објеката да остваре право располагања овим објектима или њиховим деловима. Исто право не могу остварити ни други актери у обнови према Меморандуму.

Обнова наведених објеката, која је вршена без сагласности Епархије, не може бити основ за укњижбу ових објеката, или њихових делова, од стране финансијера или других актера у обнови према Меморандуму (у овом поступку и за средства која су уложили), ни у судским књигама нити у катастру непокретности.

На наведене чињенице – вршење обнове објекта без одобрења власника објекта, Епархија рашко-призренска указивала је низом обраћања црквеним и државним институцијама, као и институцијама међународне заједнице, од дана потписивања Меморандума.

Комисија коју је формирао Епископ Артемије, током фебруара 2009. извршила је увид у светиње које је свети Синод примио као обновљене 15. септембра 2008, и о томе сачинила исцрпан елаборат.

Прес одељење Епархије рашко-призренске

унеско

ПРИШТИНА, 25. марта 2005. (Бета) Шеф УНМИК Сорен Јесен Петерсен поздравио је Меморандум о разумевању, који је претходио данашњем споразуму о почетку обнове српских верских здања уништених за време прослогодишњих мартовских нереда на Косову.

„Споразум отвара пут ка реконструкцији српских православних објеката оштећених у марту 2004. године и сада та обнова може брзо да почне“, рекао је Јесен Петерсен у вечерашњем саопштењу УНМИКа.

Јесен Петерсен је нагласио да је обнова важна не само са Србе на Косову, већ и за „стабилно, мултиетничко и толерантно Косово“ и додао да је од суштинског значаја поштовати сва верска здања.

Српски патријарх Павле потписао је Меморандум о разумевању у Београду у име Српске православне цркве како би почела реконструкција верских објеката. Обнову, која ће коштати 4,2 милиона евра, требало би да финансирају привреме институције самоуправе на Косову.

У име привремених институција документ је у Приштини потписала министарка за културу, спорт и омладину Астрит Хараћија (није министарка него министар, прим. ПЖВ). Споразум предвиђа да реконструкцију надгледа петочлана комисија на челу са стручњаком из Међународног наслеђа културне баштине. Комисија ће имати једног члана из Српске православне цркве, два члана из привремених институција, и једног члана из београдског Института за заштиту споменика.

Документ је базиран на истим приципима које се наводе у Меморандуму који је постигнут у јуну прошле године. Обнова је прекинута у септембру 2004. године, када су се из уништених здања одселили представници Српске православне цркве, наводи се у саопстењу УНМИКа.

Владика Артемије против Синода
Блиц, 29. март 2005. -Меморандум о обнови српске културне баштине на Косову и Метохији поделио је високо свештенство Српске православне цркве. На једној страни су чланови Синода, а насупрот њима је усамљени епископ рашко-призренски Артемије. Међутим, иза његовог става да је меморандум неприхватљив стала је и Гордана Марковић, директор Републичког завода за заштиту споменика културе, а иза ње је ресорно министарство Владе Србије. Вербална битка је започела када је патријарх српски Павле у четвртак парафирао меморандум, да би у суботу било објављено како је повукао потпис. У недељу је Синод у проширеном саставу изнова потврдио валидност меморандума.
Владика Артемије је у изјави за ‘Блиц’ објаснио шта се заправо догодило у суботу у Патријаршијском двору у Београду, као и да ли је неко накнадно после одлуке Синода утицао на патријарха да промени став.
– Прво сам патријарху послао писмо. Потом смо ја и директор Републичког завода Гордана Марковић разговарали с њим. Тачку по тачку смо објашњавали зашто меморандум није добар и онда је Његова светост, схвативши чињенице, повукао свој потпис – каже владика Артемије.
Као доказ да је патријарх повукао потпис владика наводи саопштење објављено на Интернет презентацији СПЦ, које се појавило у суботу после подне, а повучено је око 19 часова.

12181764_868333349948627_300692913_n

Нико ме није подржао после мартовског погрома 2004. кад сам одбијао њихов новац за обнову и указивао да они који су рушили српске светиње не могу да их обнављају ни својим новцем, ни својом радном снагом. Док сам одбијао да од Приштине преузмем кључеве тих наших обновљених манастира и цркава, то је у име Синода СПЦ учинио тадашњи владика нишки, садашњи патријарх Иринеј. Мене су сменили и протерали са КиМ, а сад, нажалост, као народ кусамо оно што су нам замесили. -Еп. Артемије

Извор: https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2015/10/22/unesko1/