Влада лицемерна према српским светињама и баштини на КиМ

„Лицемеран је став Владе Р. Србије која са пуном слободом наставља дијалог са шиптарским сепаратистима иако је Уставни суд тај договор оценио као неуставан и без законске основе која би могла да омогући производ било каквог правног дејства“ оцењују у Скупштини аутономне покрајине КиМ.
Влада лицемерна према српским светињама и баштини на КиМ

Шиптари уређују цркве за трајна времена.

Став државног врха Р. Србије, СПЦ и САНУ, од 20.10.2015. којим су захтев Косова за пријем у УНЕСКО и земаља које тај захтев подржавају одбацили, као и то да Србија неће признати независност Косова, да ће наставити пут ка чланству у ЕУ, уз одржавање и унапређење традиционално добрих односа са Русијом, Кином и другим земљама је још једна политичка фарса, пред данашње заседање Извршног савета УНЕСКА, сматрају у Скупштини Аутономне покрајине Косово и Метохија.

У саопштењу за јавност којим су данас реаговали, каће се да констатација да се све институције и државни органи Р. Србије, оштро супростављају пријему Косова у УНЕСКО, је у најмању руку горка иронија. Како се наводи ово пре свега јер је „та иста Влада потписала Бриселски споразум којим се обавезала да неће спречавати чланство тзв., „Косова“ у међународним организацијама, а државни органи учествују у имплементацији споразума“.

Посланици и руководство Скупштине АП КиМ свесни су ситуације у којој се налази држава Србија и под којим је притисцима и уценама. Сагласни су да све проблеме треба решавати на миран начин и да је неопходно успоставити боље односе са Албанцима, али не по сваку цену и не на уштрб националних, државних и интереса српског народа који живи на КиМ, каћу они. Са политком Владе Србије не слаћу се ни по питању такозване Заједнице српских општина која „као инструмент заштите колективних политичких, економских, културних и других права српског народа на КиМ, је уствари имплицитно признање независности и подршка ставу председника САНУ господина Владимира Костића, да Косово ни де факто ни де јуре није у рукама Србије и да Косово и Метохију треба напустити на достојанствен начин“.

„Лицемеран је став, да Влада Р. Србије и њене делегације имају пуну слободу, да у оквиру Устава Р. Србије, наставе дијалог између Београда и Приштине, имајући у виду да је Уставни суд донео Одлуке да постигнути споразуми о катастру, матичним књигама, интегрисаном управљању административним прелазима и слободи кретања нису у сагласности са Уставом, а да је Бриселски споразум политички а не правни акт и да као такав не може да производи правна дејства“ наводе једини легитимни представници српског народа са Косова и Метохије.

Такође су посланици и руководство Скупштине АП КиМ сагласни, да је неопходно да у друштву влада отворен и континуиран дијалог о кључним националним питањима и да је постојање различитости доказ српске толеранције и српске отворености.

„Нажалост, када је у питању КиМ, актуелна власт Р. Србије је присвојила сувереност од грађана и успоставила власт независне државе „Косово“ мимо слободно изражане воље грађана на Референдуму 2012. године. Даља имплементација Бриселског споразума, као политичког акта представља озбиљну претњу територијалном интегритету и суверенитету Р. Србије и њене државности на КиМ“ наводи се у данашњем саоштењу ове Скупштине.


Извор: КМ Новине