Дачић: Србија увек за статусну неутралност Косова

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да држава никада неће урадити нешто што би ишло ван статусне неутралности Косова, а поводом изјаве председника САНУ оценио да је реалност таква да ни Србија нема пуни суверенитет на делу своје територије, као што немају ни приштинске власти.

????????????????????????БЕОГРАД – Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да држава никада неће урадити нешто што би ишло ван статусне неутралности Косова, а поводом изјаве председника САНУ оценио да је реалност таква да ни Србија нема пуни суверенитет на делу своје територије, као што немају ни приштинске власти.

Коментаришући изјаву председника САНУ Владимира Костића да је реалност да Косово није де факто нити де јуре у нашим рукама, Дачић је упитао шта је то реалност и одговорио да је реалност таква да ни Србија нема пун суверенитет на делу своје територије, као што немају ни приштинске власти.

„Они који хоће да буду држава немају пун суверенитет над оним што мисле да јесте њихова држава. Тачи тешко да може да оде у Северну Митровицу“, указао је Дачић гостијући на РТС.

Он је рекао да је Србији у интересу, поштујући такву ситуацију, да проба да дође до трајног ресења.

„Они не желе трајно решење, јер сматрају да је ово решење трајно“, рекао је Дачић и поновио да Србија никада неће признати самопроглашену независност Косова.

Дачић је истакао и да су сви учесници данашњег састанка у згради Генералног секретаријата председника Републике, на којем су били председник и премијер Србије, представници Српске академије наука и уметности и поглавари Српске православне цркве, против пријема Косова у Унеско.

Сутрашњу одлуку о предлогу за пријем Косова у Унеско, каква год да буде, не треба схватати као смак света, већ је важно не пристатајати ни на какве нелегалне радње, изјавио је јуче Дачић.

На образложење предлога за чланство Косова у Унеско, у којем се као главни разлог истиче да је то неопходно због заштите културно-историјске баштине на тој територији, Дачић је истакао да је то за Србију апсолутно неприхватљив аргумент, јер Косово нема статус државе, али и зато што ни до сада Уједињене нације нису штитиле српске цркве и манастире.

„Фалсификовање историје и брисање српског присуства на том подручју је један део приче, док је други да се тиме приближавају свом заокруживању државности, чланством у Уједињеним нацијама и осталим међународним организацијама. То је за њих значајнији део, јер мисле да су посао већ завршили, с обзиром на то да не желе да разговарају о трајном решењу“, рекао је Дачић.

Уколико предлог на сутрашњој седници Извршног савета Унеска буде усвојен, онда ће о пријему Косова одлучивати Генерална конференција Унеска која одлучује двотрећинском већином између 195 држава чланица, од којих је 111 признало Косово, а 84 није.

Генерална конференција Унеска биће одржана од 3. до 18. новембра.


Извор: Танјуг