Услови Српске листе за учешће на протестима ДФ-а

Поводом предстојећих протеста предсједништво Српске листе представља услове, чијим би прихватањем од стране Демократског фронта, и наше присталице имале разлог да се придруже окупљањима. Наглашавамо да је најважније да протести буду антисистемски и са јасном дистанцом од НАТО пакта и Европске уније. У свакој другој варијатни, констатоваћемо да Срби не треба да учествују у још једној приватној маскаради.
sl lovcen

УСЛОВИ СЛ:

1. Имајући у виду признање Небојше Медојевића да је амбасада САД-а вршила притисак на функционере ДФ-а да се најтврђи антисрби из редова режима доведу на чело опозиције, јасно је да је америчко дипломатско представништво суштинско мјесто одлучивања о политичким процесима у Црној Гори. Медојевићево признање је херојско и историјско и зато је неопходно антирежимске протесте организовати пред америчком амбасадом, поготово што се амбасадорка Маргарет Ен Уехара драстично мијеша у наше унутрашње ствари и говори на режимским НАТО трибинама. Питамо челнике ДФ-а, поготово лидере ПзП-а: шта би се десило када би руски амбасадор говорио на скуповима против уласка у НАТО?

2. У случају формирања прелазне Владе, тражимо мораторијум на процес уласка у НАТО и Европску унију, јер се и једном и другом ,,интегративном путу“ Црне Горе одупире двије трећине, односно половина грађана.

3. Нова парламентарна већина која би формирала прелазну Владу обавезује своје посланичке клубове да одбаце нацрт Закона о слободи вјероисповијести и врши корекцију постојећег Устава којом се српском језику даје статус службеног, равноправно са црногорским, а српски народ чини конститутивним на начин на који се за то залажу НСД и СНП.

4. Посланици ДФ-а не морају да врате посланичке мандате јер су им они неопдходни за конституисање прелазне Владе, али треба да врате плате које им даје режим и да ступе у колективни штрајк глађу, како је то Андрија Мандић истрајно радио поводом Косова, како би приморали Мила Ђукановића на капитулацију и доказали да слобода тражи људе.

5. У случају несупјеха протеста, чланови Организационог одбора повлаче се из политичког живота чиме ће се, у сваком случају, завршити једна друштвена етапа Црне Горе. Нови кадрови на челу ДФ-а били би гарант повратка повјерења у редовима опозиције.

ЗАКЉУЧАК:
У случају неприхватања ових захтјева, СЛ ће јасно и гласно позвати припаднике српске националне заједнице да не чине мобу једној групи националних Црногораца која ратује против друге, тренутно владајуће, а нас Србе жели искористити као кусур и грађане другог реда на начин на који то ради и сам Мило Ђукановић.
Предсједништво СЛ честитало је и појединим високим функционерима Нове који напуштају ту странку на начин који јасно указује да слобода тражи људе који више неће да трпе преваре.

Подгорица, 22. септембар 2015