Додик: Желимо у Србију, а гурају нас где нећемо

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су Србија и РС две српске државе и додао да „БиХ није добро место за Србе“.

milorad-dodik„Србија је наша жеља, Србија је место где желимо да идемо за разлику од онога где нас гурају, а где нећемо“, рекао је Додик на отварању манифестације „Дани Српске у Србији“ у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је у Новом Саду да је Република Српска (РС) „српска држава створена у нашем времену“.
Он је рекао да, када је тешко, Република Српска „живи на инату“ и додао да ће се у БиХ „једнога дана“ све ствари решавати референдумом, а да је захваљујући РС Високи представник у БиХ „маргинализован“.

„Наша љубав према Србији је несумњива. Чини ми се да ми понекад више волимо Србију него ви који живите овде“, рекао је Додик. Навео је да је у РС у последње време изграђено неколико стотина цркава, јер Срби на тај начин чувају свој идентитет.

Најавио је да ће бити изграђен и аутопут од Бањалуке „са усмерењем према Србији“ и додао да је то капиталан пројекат.

„Желимо да на тај начин спојимо Бањалуку и Београд. Неки кажу па имате у близини аутопут Београд – Загреб. Али видели смо шта то значи. Аутопут није само за вожњу, он је и за осећај, он је и за душу јер пролази кроз наше земље“, истакао је Додик.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су се и војвођански Срби својевремено борили за „присаједињење осталим српским земљама“.

„И остварили смо тај сан. Можда зато најбоље разумемо те исте снове и жеље код вас, нашег прекодринског рода, осећамо ту чежњу преко Дрине, јер је иста била преко Дунава и Саве. РС је тврђава српског народа и највећи успех у одбрамбеним ратовима деведесетих“, оценио је Вучевић.

Овогодишњи „Дани Српске у Србији“, које је организовало Представнисство РС у Србији, биће одржани на више локација у Београду, Новом Саду, Суботици, Вршцу, Аранђеловцу и Пландишту и трајаће пет дана.


Извор: Б92