На главном градском мосту на Ибру у подељеној Косовској Митровици почела ревитализација моста

 У суботу, 17. октобра  у поподневним сатима  почели су радови на реконструкцији моста на  главном градском мосту на Ибру у подељеној Косовској Митровици. Албански радници, које је за те послове ангажовала ЕУ, почели су са истоваром металне заштитне ограде око 17 сати а онда је почело ограђивање моста уз постављене табле да ове послове финансира ЕУ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Са северне стране моста  били су стационирани припадници интервентне јединице КПС-а и карабињери док је на јужној страни  био приметан већи број Албанаца који су мирно посматрали радове.

Обнова и уређење главног ибарског моста у Косовској Митровици је предвиђено споразумом о слободи кретања постигнутим 25. августа 2015. године између Приштине и Београда у Бриселу.

Реконструкција моста требало је да почне у четвртак, 15. октобра, али је одложена, јер нису дефинисане границе између општине Северна Митровица и општине Митровица, па је ЕУ дала додатних 48 сати да се реши ово питање.

Такође предвиђено је да се уради и главна градска улица у северном делу Митровице – Краља Петра,  од моста до кружног тока у центру града.  Према плану овај део улице биће претворен у пешачку зону.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На главном мосту у Косовској Митровици налази се „Парк мира“ који су Срби ту средином јуна 2014. године поставили након што је са истог места уклоњена велика бетонска барикада постављена 16. септембра 2011. године након што је Приштина покушала насилно да освоји административне прелазе Јариње и Брњак.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Главни градски мост на којем се налази „Парк мира“ дели северну Косовску Митровицу, у којем је већинско српско становништво, од јужног дела града који је настањен Албанцима.

Главни градски мост на Ибру је од јуна 1999. до сада био поприште бројних сукоба Албанаца и Срба у њиховој намери да насилно уђу у српски део К. Митровице. Како су хроничари забелећило било је равно 120  већих и мањих инцидента. И данас се на њему могу видети статичне патроле Кфора и Косовске полиције.

Средствима француске владе у износу од пет милиона евра мост је 2001. године реконструисан и   улепшан са светлећим луковима.


Зоран Влашковић