Драшковић: Не треба да подижемо косовски зид према ЕУ и Западу

Пас лаје, ветар носи.
Уредништво

Лидер Српског покрета обнове и бивши шеф дипломатије Србије Вук Драшковић изјавио је да грађанима Србије мора бити предочено и шта ће све бити угрожено, и то најдраматичније, ако одлуче да „подижемо косовски зид према ЕУ и Западу“.
vuk-draskovic

Драшковић: Не треба да подижемо косовски зид према ЕУ и Западу

„Сурово би, и економски и демократски, пострадала цела Србија. Жртва хаоса, безнађа и пропадања и државе и народа били би, такође, и Срби са Косова“, написао је Драшковић у ауторском тексту за лист „Данас“.

Преносећи речи патријарха српског Иринеја да је „Србија без Косова труп без главе“, Драшковић пише да то значи да је Србија „мртва, да је нема, већ 15 година“.

„Србија је у мукама, и то великим, али је Србија, и без изгубљеног Косова, жива, хоће и мора да живи. Да ојача, да се усправи, да стекне моћне савезнике, да се одвеже од мртвих митова и, на жалост, још живог поретка који је и скривио губитак Косова“, написао је Драшковић у тексту под насловом „Казати Србији истину“.

Он је навео и то да, ако ће, на референдуму или ванредним изборима, грађани Србије одлучивати између „одбране Косова“ и чланства у ЕУ, обавеза је и Владе и Цркве и Скупштине и САНУ и свих медија, да народу саопште пуну истину о томе шта се то „брани“ и какве ће, неизбежно, бити последице опредељења за „одбрану Косова“.

Драшковић је навео да је Србија 1999. године „протерана“ са територије Косова, да је успостављена управа УН и трасиран етапни пут ка независности, што се и десило 2008. године, као и да је Међународни суд правде у Хагу пресудио да проглашење независности Косова није противно ни међународном праву ни Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.
„Велика је и силна држава Кина, која нам, уз Русију, у СБ УН, „чува“ Косово у Србији. За озбиљно промишљање је и да ли је, баш, пријатељски када вас неко подстиче да браните оно што немате, уз ризик големи да пострада и оно што имате“, навео је Драшковић.

Према његовим речима, независност Косова до сада је признала убедљива већина чланица УН и 23, од 28, чланица ЕУ, као и да ће се тај број само повећавати.

Драшковић је као „трагично и за трајну осуду“ назвао то што су албански екстремисти, у марту 2004, спалили, тешко оштетили и оскрнавили више од сто српских цркава и манастира на Косову и додао да је „трагично и за трајну осуду и то што су, у априлу и мају 1999. војне и паравојне снаге Србије порушиле више од 200 џамија, медреса и текија, међу њима и Базар џамију из 1761, Халил ефендијину џамију из 1526, текију Бекташија из 1790. године“.

„Бројни и варварски злочини почињени су над косовским Србима 1998. и 1999, али та злодела су праћена и још масовнијим злочинима над Албанцима, чији су лешеви бацани, чак, и у реке и језера по Србији или тајно закопавани на полигонима полиције у Београду. Зло се не побеђује памћењем само туђег зла и ћутањем о сопственом“, навео је Драшковић.

Он је оценио и да српске цркве, манастире и духовну српску баштину на Косову, као и безбедност Срба, може штитити само тамошња полиција, мешовита албанско-српска полиција, а ЕУ је врховни гарант заштите.

„ЕУ и НАТО. Нико други. Не смемо никада заборавити да су нам, у вековима турске окупације, и Пећку патријаршију и Девич и Грачаницу и Дечане, и стотине још цркава и манастира по Космету, чувале и сачувале породице и братства албанских манастирских војвода“, написао је Драшковић.

Поводом дијалога о нормализацији односа, који се води у Бриселу, Драшковић је навео да у Бриселу преговарају премијери Србије и Косова, а не градоначелници Београда и Приштине, додајући „лажни називи за суштину не могу променити суштину“.


Извор: Бета