ФАШИСТА ИЗ ОСИЈЕКА – Зашто све хрватске странке стоје у реду и чекају милост ОВОГ ЧОВЕКА? ВИДЕО

Осуђени ратни злочинац који изводи ксенофобичне перформансе у хрватској јавности и отворено кокетира са усташтвом и фашизмом стално се појављује на насловним страницама медија, а нико у томе не види ништа спорно.

Бранимир Главаш

Све значајније хрватске странке стоје у реду и чекају постизборну милост осуђеног ратног злочинца Бранимира Главаша, који је недавно у Осијеку формирао јединицу црнокошуљаша и, смејући се у лице јавности, назива је „соколском гардом“.

 

Главаш, који је правоснажно осуђен на вишегодишњу робију због учешћа у убиствима српских цивила у Осијеку у познатој афери „селотејп“, већ након изласка из затвора у БиХ, у коју је побегао по изрицању казне па је у њој служио казну, постао је најпожељнија „политичка удавача“ у Хрватској.
Od kiseline iz akomulatora do Adolfa Hitlera

Насмејани ратни злочинац пијуцка „Хитлерово“ вино

Ни његова цинична опаска новинарима по доласку у Хрватску да је „пун као акумулатор“ (што је цинично подсећање на оптужбе да је терао српске цивиле да пију киселину из акумулатора) није власти нити опозицији огадила Главашев Хрватски демократски савез Славоније и Барање (ХДШБ).

Опозициони ХДЗ не изјашњава се о „слету“ црнокошуљаша, а лидер СДП-а Зоран Милановић, на питање о могућој коалицији са Главашевом странком, пребацује одлуку на ХДШБ, не желећи да затвори врата преговорима.

Свестан „чаробног“ зова мандата, Главаш објашњава да су се двоумили да ли да „соколари“ носе кошуље у „боји дуге“, али су ипак изабрали црну боју, која је „елегантнија“.

Главаш се недавно сликао и са флашом вина на којој је била етикета са Хитлеровим ликом. Међутим, све то главне политичке партије у Хрватској, у трци за мандатима, не желе да виде.

Главашеви „оџачари“

А само неколико месеци раније СДП, ХДЗ и све хрватске странке писале су протестна писма званичном Београду због иступа Војислава Шешеља, чија странка иначе није парламентарна, тврдећи да он квари односе две земље.

Чак су покретане и декларације у Европској скупштини и захтеване расправе пред Саветом безбедности УН због политичког ангажовања Шешеља у политици.

Сада, када осуђени ратни злочинац који изводи ксенофобичне перформансе у хрватској јавности и отворено кокетира са усташтвом и фашизмом не силази са насловних страница медија, нико (сем неколико портала) у томе не види ништа спорно.

Због тога је оснивач странке Бранимир Главаш оптужбе о паравојсци пропратио ироничним објашњењем да се ради о „спортско-рекреативној секцији ХДШБ-а“, док је председник Драган Вулин рекао да ХДССБ нема страначку паравојску, већ да „изгледају као оџачари“.

Hrvatska „nagnuta udesno“

Али, ко би и реаговао на Главашеве усташке сентименте?

Лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко најављује промену школских уџбеника како би деца учила „праву историју“ када његова странка дође на власт, као и неку врсту новог „домовинског рата“.

Градоначелник Сплита из редова левичарског СДП-а својевремено је учествовао у откривању споменика црнокушуљашу Јури Францетићу на Дан победе
над фашизмом?!

Све су то чињенице које говоре, како упозоравају ретки политички аналитичари у Хрватској, да је Хрватска „нагнута удесно“.

Кокетирање са симболима НДХ, такмичење левице и деснице у фетишизирању улоге Фрање Туђмана као „оца нације“ и сагињање главе пред бахатим иступима ратних осуђеника зарад политичких коалиција – бришу сваку разлику међу политичким опцијама.

Као што је проусташки оријентисани фудбалски репрезентативац Хрватске Џо Шимунић, повевши хиљаде људи са Максимирског стадиона да са њим скандирају усташки слоган „За дом спремни“, избрисао сваку разлику између навијача и шовиниста.

Није савим извесно ко ће имати већину у Хрватском сабору, али једна ствар је сигурна – шовинистички сентимент биће највећи добитник.

Тачно је да новца нема и да је друштво опљачкано, камате ненормално велике, а посао немогућа мисија – али ту су дежурни кривци: Срби, Југословени, ћирилица, београдска чаршија…


Извор: Блиц