Школе из Србије учествују у пројекту „Европска недеља програмирања“ иако у њему учествује и „држава Косово“ ?!

Codeweek

Од 10. до 18. октобра 2015, трећу годину заредом, биће одржана „Европска недеља програмирања” (Europe Code Week). Ова манифестација обухвата организовање бројних активности које реализују школе, компаније, непрофитне организације и остали заинтересовани грађани.

Сви они заједно окупљени су око идеје да путем креативних и едукативних активности промовишу програмирање као нови вид писмености у модерном друштву, те да га приближе ширем кругу различитих генерација.

Србија је прошле године учествовала по први пут у овој манифестацији и са 102 активности заузела је девето место на табели најактивнијих земаља Eвропе (број организованих догађаја у односу на популацију).

Током Европске недеље програмирања, у школама ће се организовати радионице на којима ће наставници који се баве програмирањем обучавати ученике, колеге, родитеље.“ – наводи се на сајту покрајинске Владе АП Војводине.

Такође, и Удружење професора информатике Србије промовише овај пројекат најављујући да ће у њему узети учешће 15 основних и средњих школа у Србији.

2014. године, Министарство просвете Р Србије је упутило званичан позив на учешће на овом пројекту. Ове године званичан позив је изостао (видећете и зашто), али се прећутно подразумева да ће велики број школа у њему учествовати, укључујући и школе на Косову и Метохији.

И то не би било нимало лоше, да као једна од учесница овог „Европског пројекта“ није наведена и „држава Косово“! 

Да то нимало не смета ни покрајинској Влади, ни Удружењу професора, ни школама у Србији, говори податак да је и број пријављених догађаја из Србије, предвиђених за ову недељу – чак 122! 

И ни на једном месту, ни једна школа, нити Удружење професора информатике, нити покрајинска Влада нису напоменули да учешће „државе Косово“ представља било какав проблем! 

Али коју поруку ће добити основци и средњошколци, учесници овог пројекта? Да ли је порука да треба да се навикну да је Косово посебна држава? А како и не би, кад им њихови ауторитети то поручују! 

Или је њиховим професорима ова „ситница“ случајно промакла?

Мирјана Радосављевић, професор информатике и рачунарства
Косово и Метохија, Србија


Извор: СРБски ФБ Репортер