У Бујановцу певали „убиј, закољи, да Србин не постоји“ (ВИДЕО)

Стотинак Шиптара је у недељу увече у центру Бујановца, славећи пласман фудбалске репрезентације Албаније на Европско првенство, уз ватромет и национална обележја, узвикивала: „Убиј, закољи, да Србин не постоји!“
U-Bujanovcu-pevali-ubij-zakolji-da-Srbin-ne-postoji вести, косово, км-новине,

На аматерском видео снимку, који је објавио портал Бујановачке, јасно се чује ово скандирање.

Група се од трга прошетала централним улицама тог града кличући: „УЧК!“ Претходно је колона од десетак аутомобила прошла градским улицама, уз сирене и скандирајући Албанији.

Више од 30 аутомобила шиптарских навијача, са заставама Велике Албаније, истовремено су на Косову и Метохији ушли у српско место Лапље Село, вређали мештане и узвикивали „УЋК“ и „Убиј Србина!“Навијачи су из аутомобила у покрету вукли и ударали пролазнике, пљували их и псовали на српском језику. Такозвана Косовска полиција је интервенисала на позив мештана и преусмерила колону возила према Приштини.

После завршетка утакмице између Јерменије и Албаније, у којој је Албанија обезбедила пласман на Европско првенство, славило се у јужном делу Косовске Митровице, уз ватромет и пуцњаву из ватреног оружја. Петнаестогодишњи дечак српске националности том приликом је рањен. У препону леве ноге, у башти кафића у Косовској Митровици, погодио га је залутали метак.

U-Bujanovcu-pevali-ubij-zakolji-da-Srbin-ne-postoji

У Бујановцу се, наводно, води истрага поводом скандирања. Не зна се ни ко ни зашто је то викао. Фото: Шиптарски навијач у Бујановцу.

– Ситуација за Србе на КиМ је изузетно тешка. С једне стране имамо пораст национализма и нападе Шиптара, с друге поделе међу политичарима наметнуте из Београда – каже за „Вести“ Момчило Трајковић, лидер СПОТ-а и члан Српског националног форума.

– Наравно да такво понашање није нормално. Спорт је тотално исполитизован. И победе и порази користе се за иживљавање над Србима. Осуђујем напад на кућу Драгана Јаблановића. Поделе међу Србима је нешто најцрње што је могло да се деси. Те поделе и напади креирани су мимо Срба с Косова, док нас овде представљају недорасли које је Београд поставио. Реч је полусвету који представља Србе на КиМ – истиче Трајковић.


Извор: КМ Новине