Произвођач ракета:МХ17 погођен са украјинског дела

Произвођач ракетног система БУК, за који се сумња да је узрок пада авиона на лету МХ17 објавио је резултате своје истраге о трагедији.

MH17 analiza Almaz Antej RTКомпанија Алмаз – Антеј је навела да је ракета експлодирала на 20 метара раздаљине од левог мотора Боинга Малезија ерлајнса.

“Оштећења која су нанета авиону су делом проузрокована уништењем елемената конструкције, комплетна штета није само због ударног таласа пројектила“, навео је директор Јан Новиков.

На конференцији за медије представљена је реконструкција догађаја, у троминутном снимку наведено је да резултати истраге кажу да је МХ17 оборен са територија које су контролисале украјинске снаге.

“Данас са сигурношћу можемо да кажемо да је Боинг оборен пројектилом типа 9М38 из система БУК из правца Зарошенскоја. Наши резултати су потпуно другачији од оних које је имају холандски истражитељи“, рекао је Новиков.

Према његовим речима, ракета није могла да буде испаљена из региона Снежноја, како тврде Холанђани, јер онда ниједан деструктивни елемент не би могао да погоди леви мотор и лево крило авиона.

У току дана очекује се и извештај холандских истражитеља, о трагедији у којој је страдало 298 путника и чланова посаде.


Извор: Б92