Овако ћемо РТС-у плаћати нову таксу

Крајем године грађанима ће стићи комплет од 12 уплатница за ТВ таксу чија наплата, како је предвиђено Законом, почиње од јануара 2016. године.

RTS pretplata

Управни одбори Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине утврдили су изглед уплатница које ће, како за “Блиц” кажу у РТС, личити на уплатнице за фиксну телефонију.

У РТС, међутим, још не знају коме ће слати уплатнице јер немају базу података људи који ће бити у обавези да таксу плаћају. А према Закону о јавним медијским сервисима, таксу плаћа сваки корисник мерила електричне енергије.

– Још се не зна како ће се ићи са том наплатом. Још немамо базу података. Наша је обавеза била да до 1. јула донесемо одлуку о увођењу таксе и њеној висини, што смо и урадили, и да до краја септембра дефинишемо како ће да изгледа уплатница. Ми смо наше законске обавезе испунили – каже за “Блиц” Зоран Поповић, председник Управног одбора РТС.

У РТС још немају базу обвезника који треба да плаћају таксу
Висина таксе износиће 500 динара и плаћаће се до 5. у месецу за претходни месец. То значи да би грађани, заправо, прву таксу требало да плате у фебруару за јануар 2016. године.

Људе у руководству Јавног сервиса, међутим, тренутно највише брине степен наплате таксе, као и питање механизма принудне наплате од неплатиша, што је, како кажу, „кључни проблем“. Степен наплате претплате пре њеног укидања у јулу 2014. године био је веома низак јер је те рачуне плаћало свега око 30 одсто обвезника на нивоу целе Србије.

Наплата преко ЕПС?
У РТС се и даље надају промени Закона о јавним медијским сервисима како би посао наплате ТВ таксе, као и раније, ишао преко ЕПС-а. “Биће веома компликовано да ми шаљемо те уплатнице. Очекујем измену закона”, каже за “Блиц” један од руководећих људи РТС који је желео да остане анониман. Иницијатива за измену Закона, међутим, још није покренута.

РТС је имао око 1,5 милиона претплатника. Ако би сви они плаћали таксу од 500 динара, месечно би то РТС-у доносило 6,25 милиона евра, односно око 75 милиона евра годишње.

Управо би систем принудне наплате ТВ таксе требало да буде једна од тема данашњег састанка руководства РТС са председником Коморе извршитеља.
То за “Блиц” потврђује и Светлана Манић, заменица председника Коморе извршитеља.

– Ми смо и раније имали разговоре са представницима РТС у вези са наплатом ранијих потраживања због неплаћања претплате, али никада нисмо постигли никакав договор – каже Манићева за “Блиц”.


Извор: Блиц