Стратешка грешка владике Амфилохија – Добрило Дедеић

Сваки грађанин, укључујући и митрополита цетињског, има право да се у датом тренутку политички или вриједносно одреди. Једино се у друштву које нема ни минимум политичке културе и етичке свијести може десити да се критикује поступак црквених лица искључиво са аспекта ,,напада на државу“.

Српска листа не мисли да је стратешки исправан поступак митрополита Амфилохија који је говорио на протесту Демократског фронта, али смо сигурни да ће тај чин условити сазријевање вјерске јавности у Црној Гори. У постојећим околностима, двије ствари су позитивно ванредно важне након митрололитове подршке Демократског фронту. Ми у Српској листи се не играмо ,,корисним нејасноћама“ и долазак на протест једне политичке структуре тумачимо као подршку тој структури.
Са друге стране, то ће временом отворити испитивање поштовања канонског система вриједности у самој Цркви и критичан став Српске листе према свештеницима, ударним песницама Митрополије, који газе Устав СПЦ и потписују се у име ,,Православне цркве у Црној Гори“ о чему смо до сада ћутали, а о чему постоје докази. Такође, они који ,,превише србују“ већ неколико година трпе посебне провјере приликом конкурисања за предаваче на Цетињској богословији, док свештеници, национални Црногорци, присталице модерног братства и јединства и ,,државног“ патриотизма, ,,коло воде“ у Митрополији.
Прије или послије свега, канонски преступ на Косову и Метохији направили су и санкционисани су само они који су се супротставили Џозефу Бајдену и Борису Тадићу!
Такође се поставља питање да ли су поједини организатори протеста достојни митрополитове подршке. Из тог разлога, позивамо Небојшу Медојевића да саопшти да ли је на страни митрополита Амфилохија или Социјалдемократске партије која је данас саопштила да митрополит представља ,,антицивилизацијску Црну Гору“. За очекивати је да се Медојевић вриједносно одреди између митрополита и Ранка Кривокапића. Какав год одговор да буде, СЛ неће превише полемисати са Медојевићем који је мајсторски успио да нам отме језик, да нас уставно понизи и да на крају добије подршку Цркве за своје напрасне ,,демократске“ политичке циљеве.
Знајући да је још један табу у друштвеном животу Црне Горе срушен, СЛ се и даље залаже за митрополитов слободан избор директних или индиректних политичких одлука са жељом да вријеме не да нама за право. То што је митрополит мртвом Слободану Милошевићу поручио да је раван Милошу Обилићу и да ће златним словима бити уписан у историји Србије и Црне Горе, није могло да врати уназад године које су претходиле доласку ДОС-манлија на власт у Србији. Ми га на вријеме упозоравамо да данас у Црној Гори подржава сличне онима које је подржао на београдским улицама 1996. године и који су четири године касније кренули (не)очекиваним срамним путем убијања Србије кроз НАТО и ЕУ интеграције.
Нама је јасно да је митрополит противник НАТО пакта и да има право да шаље поруке борећи се против Нацрта закона о слободи вјероисповијести. Ипак, није питање како, него са ким!
Митрополит је дао подршку погрешнима. Онима који ће сваку његову помоћ продати за једно уцртавање личног имена на дисплеју Бикс Алијуа из амбасаде САД-а у Подгорици. Него, вријеме се не може вратити уназад… Учињеном послу мане нема.

Добрило Дедеић, предсједник Српске листе

garavi vojvoda


Извор: Српска листа