Николић:Можда не можемо спречити чланство Косова у УНЕСКО али морамо подићи глас

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас у Њујорку да Србија можда не може спречити намеру Косова да постане члан УНЕСКО али да Београд мора подићи глас против покушаја затирања српске православне баштине на Косову и Метохији.

tomislav-nikolic-1408480139-553699„Указаћу сутра на заседању Генералне скупштине УН на напоре Албаније и још 44 државе да Косово постане члан УНЕСКО као и на потребу да Приштина почне да води рачуна о српској хришћанској, православној баштини у покрајини. Ви један народ можете да отерате са неке територије али ви не можете наше корене да избришете, то не може и не сме да се избрише“, казао је Николић за Радио-телевизију Србије.

Према његовим речима, захтев Приштине за чланством у УНЕСКО представља последњи корак у „затирању Срба на Косову и Метохији“.

Говорећи о сусретима са представницима других држава током заседања Генералне скупштине УН, Николић је оценио да се током тих разговора „први пут“ осетио као председник државе која није скрајнута са међународне сцене већ са којом се озбиљно разговора и рачуна у међународним односима.

„Ово заседање Генералне скупштине УН је по много чему изузетно, не само као 70-годишњица УН или по томе што су председници Русије и САД, Владимир Путин и Барак Обама говорили на истом скупу. Ја сам искористио прилику да сретнем више него икада председника држава и влада и у разговору са њима, осећао сам понос што лепо говоре о Србији и што цене напоре које улажемо у региону као и у настојањима да постанемо члан ЕУ“, рекао је председник.

Коментаришући изјаве председника Владе Хрватске Зорана Милановића о Србији и њеним властима, Николић је оценио да се ради о „нецивилизацијском и неваспитаном понашању у кампањи“ које је практиковала и актуелна председница Хрватске Коинда Грабар-Китаровић.

„То је неваспитано понашање за које они не мисле колико лоших последица може имати по будуће односе две земље. Хрватска је чланица ЕУ али то што ради, сигурно није политика ЕУ. Немачка канцеларка Ангела Меркел је то рекла и додала да Србија није направила ниједну грешку у односима са Хрватском“, казао је Николић.

Он је додао да ће на сутрашњем заседању Генералне скупштине УН у Њујорку подржати развојну агенду УН и говорити о утицају миграција који је према његовим речима, најтежи у Србији због чињенице да Београд нема приступ међународним фондовима у вези са збрињавањем миграната.


Извор: Бета