Зауставите уништавање Факултета техничких наука

FTN Novi Sad logoГрупа од више од 40 професора и асистената Катедре за информатику Департмана за рачунарство и аутоматику Факултета техничких наука (ФТН) у Новом Саду упутила је данас отворено писмо и организовала потписивање петиције у којима су навели да декан тог факултета Раде Дорословачки доводи у питање опстанак најпопуларнијих и најуспешнијих студијских програма на том факултету.

Они су у отвореном писму навели да је Дорословачки 1. септембра ове године одлучио да редовну професорку Зору Коњовић која руководи тим студијским програмом Софтверско инжењерство и информационе технологије уклони са ФТН-а.

„Декан је професорку Коњовић покушао да уцени тиме што јој је сугерисао да поднесе захтев за одлазак у пензију с почетком школске године, како он не би био принуђен да изнесе одређене доказе. Прикупљање тих наводних доказа је извршио сам декан, на начин супротан свим моралним принципима“, наводено је у апелу.

Како су додали, декан није уважио мишљење Департмана, а појединим професорима је поручио да је „пронашао замену за све наставнике са Катедре“ и оценио да се такви поступци декана озбиљно косе са етичким принципима академске заједнице.

На три студијска програма из области информационо-комуникационих технологија у јунском уписном року ове године у прву годину основних студија уписано је укупно 360 студената.

На једно буџетско место на овом студијском програму се пријављује више од седам средњошколаца са највишим оценама, а најслабије рангирани уписани студент у овој школској години има 91 бод од 100 могућих.

ftn-glavni_ulaz

Студенти који дипломирају на том Департману се, по правилу, запошљавају и пре завршетка студија и оцењени су од послодаваца као најквалитетнији ИТ кадар.

У отвореном писму су још оценили да је напад на најпопуларнији студијски програм у интересу једино студијског програма Примењено софтверско инжењерство, који је осмишљен у складу са потребама компаније Шнајдер електрик (Schneider Electric DMS NS), који и иначе привлачи знатно мање студената.

„Уместо да подстиче да сви студијски програми из ИТ буду једнако успешни као најпопуларнији студијски програм, декан на овај начин делује противно интересима целог Факултета и целокупне ИТ индустрије по којој је Нови Сад препознатљив“, наведено је у отвореном писму.

Потписници апела организовали су и електронско потписивање петиције „Зауставите уништавање Факултета техничких наука #zaZoruFTN“.


Извор: Бета