„Православни“ екуменисти се договорили са римокатолицима о питању папског примата и саборности

Zizioulas-Koch-632x375

                             Кох и Зизјулас, лидери нове надрицркве

Од 15.до 18.септембра у Риму је одржан састанак Координационог одбора Мешовите комисије за теолошки дијалог између Православне Цркве и Ватикана, на којем је присуствовао председник одељења за црквене односе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев).

Рад одбора вођен је под председништвом шефа Понтификалног савета за унапређење хришћанског јединства кардиналом Куртом Кохом и митрополитом непостојеће Пергамске митрополије Јованом Зизјуласом (Васељенска Патријаршија). У центру пажње овог састанка православних и римокатоличких учесника био је нацрт документа под називом „У сусрет заједничком разумевању саборности и примату Цркве у првом миленијуму“, који је био усвојен као основни текст на XIII пленарној седници Мешовите комисије за теолошки дијалог између Православне цркве и Ватикана који је одржан у Аману (Јордан) од 16-22 септембра 2014. године, а потом значајно модификован од стране редакционог одбора исте комисије у Риму у јуну 2015.године.

Након што су извршене неопходне измене чланови Координационог комитета су одобрили нацрт документа, који ће бити послан на разматрање на XIV пленарну седницу XIV Заједничке комисије за теолошки дијалог између Православне Цркве и Ватикана у 2016.години.

Ко је од српских екумениста присутствовао заседању, није још увек објављено.

„Ми верујемо да наша Света Православна Црква јесте Једина Света Католичанска и Апостолска Црква Христова, која има пуноћу Благодати и Истине и, из овог разлога, непрекинуто апостолско прејемство. Насупрот томе, западне „цркве“ и „вероисповести“ су на многим местима извитопериле веру Јеванђеља, апостола и Светих Отаца и лишене су благодати, истинитих светих тајни и апостолског прејемства…“ (Закључак Ванредне двоструке светој скупштине Свете заједнице Свете Горе од 9/22 априла 1980)

 

Извор: Православље живот вечни