Мас: Исход избора у недељу кључан за независност Каталоније

Каталонији неће бити потребан референдум да би се отцепила од Шпаније уколико на регионалним изборима, који се одржавају у недељу, кандидати који се залажу за независност тог региона освоје већину гласова, рекао је каталонски лидер Артур Мас.

БАРСЕЛОНА – Каталонији неће бити потребан референдум да би се отцепила од Шпаније уколико на регионалним изборима, који се одржавају у недељу, кандидати који се залажу за независност тог региона освоје већину гласова, рекао је каталонски лидер Артур Мас.

Catalonian Parliament Votes To Approve A Law Allowing An Independence Referendum...BARCELONA, SPAIN - SEPTEMBER 19:  President of Catalonia Artur Mas speaks during a press conference following the result of the Scottish Independence referendum on September 19, 2014 in Barcelona, Spain. The Catalonian Parliament votes today to approve a law allowing Catalonia to have a self-determination referendum.  (Photo by David Ramos/Getty Images)

Председник Каталоније, Артур Мас

„Јасно је да, ако освојимо већину гласова 27. септембра, прича о референдуму је завршена. Ако победе кандидати који су за отцепљење, Каталонија ће прогласити независност у року од 18 до 24 месеца“, истакао је Мас у интервјуу за АФП, упозоривши да, уколико се Мадрид са тим не сложи, Каталонија неће платити свој део шпанског дуга.

У тренутку када расту тензије између богатог североисточног региона и шпанске владе, Мас наглашава да не жели да прети, али да се осећа примораним да се брани од „кампање застрашивања“ противника који покушавају да „утичу на гласање“.

Влада у Мадриду, која се снажно опире отцепљењу Каталоније, чиме би остала без великих компанија и банака, упозорила је на економску и финансијску пропаст у случају да до отцепљења дође, подсећа француска агенција.

Мас, међутим, жели да Каталонија следи пример Шкотске и одржи референдум о независности, мада су Шкоти пре годину дана гласали за останак у саставу Велике Британије.

Шпанска влада је тај план блокирала, па Мас регионалне изборе који ће бити одржани у недељу сматра посредним гласањем о независности.

У случају да не освоји већину гласова у недељу, Мас каже да би референдум ипак могао да буде одржан ако нова влада после децембарских општих избора у Шпанији промени званични став Мадрида.

Он изражава наду у „пријатељски растанак“ са Шпанијом, „помало као дете које одраста и одлази од куће, али не пресеца пријатељске везе нити љубав са својим родитељима“.

Најновије анкете показују да би странке које заговарају независност Каталоније могле да освоје скоро половину гласова и апсолутну већину места у каталонском парламенту.

Мас указује да, чак и у том случају, независност не би била проглашена „преко ноћи“, већ да би за то било потребно између 18 месеци и две године док се не успостави нови државни апарат и не усвоји устав.

Каталонци би, како објашњава, тада били позвани да гласају за устав на референдуму који би им, такође, пружио још једну шансу да гласају за или против независности.

У међувремену, Мас намерава, како наводи, да преговара о пријатељском разлазу са Шпанијом и споразуму са ЕУ према којем би Каталонија остала у европском блоку.

Ако постигне споразум са Мадридом и Бриселом, Каталонија би преузела свој део државног дуга, док у супротном „неће бити обавезна да отплаћује шпански дуг“, упозорава Мас, закључивши да би онда цела Шпанија могла да се нађе у проблему.


 

Извор: Танјуг