CNN: Сиријско отварање довело Русију на линију ватре

Амерички чиновници тврде да је Русија у близини Латакије разместила 25 ловачких и јуришних авиона, 15 хеликоптера, 9 тенкова, 3 противваздушна ракетна система, као и 500 војника, јавља америчка медијска кућа.
Како преноси CNN, Русија је значајно повећала број војне технике у Сирији, а такође започела летове беспилотних летелица над њеном територијом. Овај потез ју је изложио сукобу са више страна, о чему сведочи напад на руску амбасаду у Сирији, извештава амерички ТВ канал.

„Амерички чиновници тврде да је Русија у близини Латакије разместила 25 ловачких и јуришних авиона, 15 хеликоптера, 9 тенкова, 3 противваздушна ракетна система, као и 500 војника”, јавља америчка медијска кућа, а преноси RT.

„Ако Русија жели да заштити Асада, мораће да се бори против исламиста и обичних побуњеника, осим ИДИЛ. Неки од ових побуњеника сарађују са силама у региону, као што су Турска или земље Персијског залива, а други, на пример, приобалне снаге, део су Слободне сиријске армије, коју су Сједињене Државе годинама обучавале и снабдевале оружјем и техником”, објашњава Емил Хокајем, експерт из Међународног института за страшешка истраживања, а преноси CNN.

Русија је своје војно присуство у Сирији ојачала великом брзином. На најновијим сателитским снимцима се види да се у зони конфликта већ налазе најсавременији руски авиони, тенкови и противваздушни системи, саопштава дописник CNN-а.

Москва је, с друге стране, саопштила да је руска амбасада у Сирији изложена оружаној паљби, из чега дописник CNN-а изводи закључак да је подршка Кремља Асаду Русију довела на линију ватре.

Извор: Руска реч