Избори у Грчкој: Сириза прва, Нова демократија друга, Златна зора трећа

Грчка левичарска странка Сириза бившег премијера Алексиса Ципраса, освојила је скоро 35 одсто гласова на данашњим парламентарним изборима, а конзервативна Нова демократија 28,7 одсто, показали су први званични резултати.

alexis-tsipras

Алексис Ципрас

АТИНА – Грчка левичарска Сириза настојаће да формира владу са Независним Грцима, својим бившим коалиционим партнером, изјавио је извор из Сиризе након што су први резултати указали на победу странке бившег грчког премијера Алексиса Ципраса.

Након пребројаних више од 30 одсто гласова, Сириза је освојила 35,3 одсто гласова, док је Нова демократија добила 28,15 одсто подршке бирача.

Овакав исход значио би да ће Сириза освојити 144 места, а Нова демократија 75, у скупштини која броји 300 посланика.

Независни Грци бим, према истим пројекцијама, могли освојити 10 места, чиме би омогућили Сиризи тесну већину у парламенту, преноси Ројтерс.

АФП процењује да би Сириза могла освојити 149 посланичких места, и даље недовољно за већину, а Независни Грци 13 мандата, што би тим двема странкама поново омогућило да формирају владу.


Меимаракис честитао Ципрасу на победи

Лидер конзервативне Нове демократије Вангелис Меимаракис признао је вечерас пораз на парламентарним изборима у Грчкој и позвао на формирање владе националног јединства.

„Изгледа да ће изборни резултати показати да је Сириза и њен лидер Алексис Ципрас у вођству“, рекао је Меимаракис новинарима у Атини.

„Честитам му и позивам га на формирање владе националног јединства“, додао је он, преноси АП.


 

Извор: Танјуг