Рат у Сирији, ИСИЛ и Западна пропаганда: интервју са Асадом у 10 цитата

Bašar Asad RT 0000

Председник Сирије, Башар Асад

У једном од ретких интервјуа за Руске медије, укључујући и РТ (Russia Today прим.прев.), председник Сирије Башар Асад, отворено говори о тероризму, избегличкој кризи и Западној пропаганди. Том приликом се осврнуо на блиску прошлост истичући да је инвазија Ирака од стране САД била иницијатор немира у Сирији.

РТ издвајају најбитније цитате Председника Асада


Узроци грађанског рата у Сирији

То је био почетак рата у Ираку 2003.г., када су САД извршиле инвазију на ту земљу. Снажно смо се противили тој инвазији јер смо знали да ће такав поступак да доведе до поделе у друштву и нереда. А ми смо суседи Ирака.

Bašar Asad RT 0001

Криза у Сирији је резултат рата и секташке политике у Ираку


ИСИЛ и тероризам

Постоје снаге које се супростављају тероризму заједно са Сиријом а да су претходно биле супростављене држави. Направили смо одређени помак на овом пољу и желимо да позовемо све снаге на уједињење у борби против тероризма, уједно и зато што је то прави начин да остваре своје политичке циљеве које и народ Сирије жели да оствари кроз дијалог и политичку активност.

Bašar Asad RT 0002

Требало би прво да се уједнинимо у борби против тероризма. То је логично и очигледно.


Анти-ИСИЛ коалиција предвођена САД

Ми немамо право вета на стварање савеза између држава вољних да се супроставе тероризму а поготову не можемо да утичемо на оне које су у такозваној „међународној коалицији“ предвођеном са САД. У ствари, од времена кад је та коалиција почела да делује, ИСИЛ се непрестано шири и добија на снази. Другим речима, коалиција је промашај и нема никакав реалан утицај на догађања на терену.

Bašar Asad RT 0003

Не можете бити у исто време са терористима и против њих.


Избегличка криза

Ако сте забринути за избеглице, престаните да подржавате терористе. То је наш став у вези избегличке кризе. То је срж целог проблема са ибеглицама.


Координација дејстава са САД

Није било ни једног координисаног дејства или контаката између Владе Сирије и Владе САД као ни између војних снага Сирије и САД.

Bašar Asad RT 0004

Једноставно не могу да прихвате стварност да смо ми једина снага која се бори против ИСИЛ на овој територији.


Војска Сирије против међународних терориста

Борци на страни терориста долазе из 80 до 90 држава широм света, то значи да наш непријатељ има велику подршку у различитим државама из којих људи долазе да се боре на страни терориста. Што се тиче војске Сирије, она је састављена готово искључиво од Сиријаца. Дакле, имамо резервне снаге и то је оно што нам омогућава да напредујемо.

Bašar Asad RT 0005

Наши непријатељи имају неограничен извор страних бораца.


О Западној пропаганди која га криви за грађански рат

Западна пропаганда од самог почетка тврди да је узрок проблема председник. Зашто? Зато што желе да створе слику о томе како се извор свих проблема налази само у једној особи.

Bašar Asad RT 0006

Они не прихватају партнере и не желе независне државе.


Политичко решење кризе у Сирији

Мишљења сам да је нужан наставак разговора између свих Сиријских ентитета, политичких страна и струја, паралелно са борбом против тероризма а у циљу остварења консензуса о будућности Сирије. То је оно што морамо да наставимо да радимо.

Bašar Asad RT 0007

Морамо да поразимо тероризам не само ИСИЛ


Сарадња са Ираном

Однос између Сирије и Ирана је дуг око 35 година. То је стари савез заснован на високом степену поверења. Зато верујемо да је улога Ирана важна.

Bašar Asad RT 0008

Иран подржава Сирију политички, економски и војно


 

Позиција Сирије према Курдима

Курди су за нас део Сирије. Они нису странци, живе на овом простору заједно са Арапима, Черкезима, Јерменима и многим другим народностима који су вековима настањени у Сирији.


Посрбио Владимир Благојевић

Извор: Russia Today