Данас у Београду почињу манифестације настраности

Brazil Gay Pride Parade

У Београду данас почиње Недеља поноса која ће трајати до 20. септембра, када ће бити одржана Парада поноса за коју организатори верују да ће ове године проћи без инцидената.

 

Недеља поноса ће званично почети скупом у Миксер хаусу, после чега ће бити отворен традиционални Квир салон (Qуеер Салон), изложбом која је посвећена разоткривању стереотипа о мањинским друштвеним групама и патријархалном друштву.

Током седам дана Недеље поноса биће организовани различити дебатни, културни и забавни програми чији је циљ да најширу јавност упознају с положајем ЛГБТ особа у Србији.

„Што се тиче саме Параде поноса, у контакту смо с полицијом и градским властима и колико знамо, званични став полиције је да је све потпуно спремно за Прајд. Очекујемо да ће све проћи без проблема“, рекао је за агенцију Бета члан

Организационог одбора Параде поноса Горан Милетић.

Прајд колона ће у недељу, 20. септембра, кренути од Владе Србије у Немањиној, а затим ићи улицама Кнеза Милоша и Краља Милана до Трга Николе Пашића.

У исто време, стотинак метара даље, окупиће се учесници Транс параде, која се ове године организује први пут. „Транс прајд“ ће се одржати на једном месту, између Председништва, Скупштине Србије и Скупштине града.

(Танјуг)