Висока смртност од рака у Србији, крив уранијум?

nato bombardovanje

Од бомбардовања је прошло 16. година, а Србија је на првом месту у Европи по смртности од рака.

Ове бројке сваке године су све горе, па се поставља питање да ли су ово последице 15. тона баченог осиромашеног уранијума.

„Код људи који су били непосредно изложени, примећене су промене у хромозомима. А ако вам у крви буду пронађене промене на хомозомима и у ћелијама, онда је ризик од појаве рака касније током живота много већи.“, наводи Ангелика Клаусен.

Током 1999. године гађано је подручје пчињског округа, Прешево, Медвеђа, Бујановац и готово цело подручје Косова.

Прве процене биле су да ће стопа обољевања од малигних болести порасти за 15 одсто, а већ сада је достигла и више од 17 процената. Годинама уназад, радиолог и професор Медицинског факултета у пензији Слободан Чикарић продрма јавност тврдњом да су огроман пораст оболелих и умрлих од рака у директној вези са муницијом од осиромашеног уранијума.

„Није то велика количина, кад би она била на једној гомили то је 186 гигабекерела или 18.600 бекерела. По једном становнику државе која има 10 милиона, дозвољено је конзумирати у води осиромашеног уранијума 938 у току године. Ми смо дошли до података да је уранијум крив за 10.000. умрлих од рака“, каже Чикарић.

По последњим званичним подацима (за 2012. годину) укупан број новооболелих био је 36.408, док је умрла 21.269 особа.

„Сам уранијум као уранијум не би изазвао штетне последице уколико не дође у организам, међутим главни путеви уласка честица у организам јесте инхалаторни пут, односно дигестивни, уношењем контаминираних намирница или воде“, наводи професорка биохемије Светлана Жунић.

Сваке године, у Србији се открије 5.500 нових случајева рака на милион становника. И по овом податку смо, нажалост, испред остатка света за који је просек две хиљаде новооболелих на милион становника.

B92