Вук Драшковић: Пријатељство са Немачком и Америком је важан стратешки државни пут Србије

vuk-draskovic

Веома је значајна предстојећа посета Вашингтону премијера Александра Вучића, чак мислим најважнија за европску будућност Србије, за њену пуну интеграцију у демократски свет, за лакше и брже решавање свих проблема које Србија има данас. Америка треба да буде наш пријатељ и морамо са њом решити све несугласице, брзо и чисто, то је пре свега у интересу Србије. Пријатељство са Немачком је такође важан стратешки државни пут Србије и премијер то веома добро види и ради све што може, изјавио у интервјуу „Дневнику” лидер СПО Вук Драшковић коментаришући одлазак премијера Вучића у Вашингтон 15. септембра и тренд у коме се учвршћују односи и пријатељство Србије и Немачке.

 

Колико добијамо отварањем првих поглавља са ЕУ до краја године?

– Отварањем првих поглавља са ЕУ добијамо много, више него што су значајни сами преговори. Јер то ће нам коначно вратити наду у бољу будућност, дати нови ентузијазам и осећај коначног изласка из живог блата у којем смо већ 25 година.

Како коментаришете ослобађајућу судску пресуду за тројицу бивших припданика СДБ од оптужби да су помагали у покушају Вашег убиства у Будви 2000. године?

– Та пресуда је сумрак правосуђа и доказ да службе безбедности и данас утичу на суд и тужилаштво, као у време Милошевићеве владавине. Та пресуда је писана у „удби”, а не у суду, јер је исти судија,Тања Сретеновић, ослободила оне које је пре четири године осудила на по осам година затвора, а ништа се у међувремену није променило. Уцена, претња, новац, били су јачи од правде.

Шта и колико је урађено у оквиру сталног захтева СПО да се расформирају службе оформљене у доба Милошевићевог режима?

– Ништа није урађено по том нашем захтеву. Предлог закона, који смо предали Скупштини Србије још 2004, до данас није разматран, нити ће скоро, јасно је и по овој пресуди као и по пресуди за паљење америчке амбасаде у Београду. Нереформисане службе безбедности јаче су од сваке владе.

Са пресудом тројици припадника ДБ коинцидира и појављивање тајних снимака на којима се тадашњи министар полиције, а данас шеф дипломатије Ивица Дачић, састаје са нарко босом званим „Миша Банана”. Како Ви видите овај случај и због чега је овај тренутак изабран да се ова прича „обнови”?

– То је прљава политичка кампања истих служби које уцењују политичаре оним што поседују и тако остварују утицај на политику и стање у друштву. Прича се понавља више пута и девалвира правосуђе и тужилаштво који ћуте. Ако је било неког кривичног дела, требало га је процесуирати, а ако није, треба прекинути ову удбашку трговину и рекетирање политике.

Колико су сва дешавања на домаћој сцени, иза којих кажете да стоје „службе”, заправо последица неотварања тајних досијеа, што је перманентни захтева и Вас и Ваше странке?

– Наравно да је све ово могуће зато што нису отворена тајна досијеа, као у свим државама у окружењу и у целој источној Европи. Да се то десило, све би ишло и лакше и брже. И европске интеграције, и независно правосуђе, и владавина права, и демократизација друштва, и слобода медија, и добри односи са суседима, и решење проблема са Косовом, и економски опоравак земље. Све то данас коче нереформисане службе безбедности којима одговара само хаос, јер у уређеном друштву немају простора за оно што раде и данас као и пре двадесет година.

Мислите ли да ће бити ванредних парламентарних избора и да ли су они уопште сада потребни Србији?

– Вероватно ће их бити, судећи баш по свакодневним аферама и напетостима у свим друштвеним сферама. Али у исто време мислим да они нису потребни, јер неће донети никакве промене.

Са СНС и у Војводини

Са ким ће СПО на покрајинске изборе?

– СПО је у коалицији са Српском напредном странком и верујем да ћемо заједно и на покрајинске изборе.

(Дневник)