Авиони британског ратног ваздухопловства пресрели руске бомбардере

Авиони РАФ-а, британског ратног ваздухопловства, пресрели су код обале Нортамбрије два руска суперсонична бомбардера која су у стању да носе нуклеарно оружје и испратили их из британске зоне интереса.

Министарство одбране у Лондону објавило је фотографије на којима је снимљено пресретање једног од два авиона који из ере Хладног рата.

„Дејли мејл“ пише да британски борбени авиони из тима за брзо реаговање имају задатак да пресрећу све што се оцени као опасност по ваздушни простор државе.

Према саопштењу Министарства, пилоти „тајфуна“ приближили су се својим летелицама авионима које су уочили и идентификовали их као руске бомбардере „Ту-160“.

Ови авиони способни су да лете брзином двоструко већом од брзине звука и пренесу до 16 нуклеарних ракета или конвенционалног наоружања. Џим Калверт, вођа ескадрона, био је у једном од „тајфуна“ који су пресрели Русе.

– Узимајући у обзир сталну обавезу РАФ-а да чува британско небо, јучерашњи борбени лет још једном је доказао способност „тајфуна“ да успешно омету и пресретну руску авијацију далеког долета – казао је Калверт.

Он је нагласио да је заштита националног неба посебно битна на 75. годишњицу Битке за Британију у којој су РАФ-ови авиони бранили државу од нацистичке авијације.

НАТО пресретања руских авиона постала су честа од прошле године због повишених тензија између Запада и Москве око украјинске кризе.

(Блиц)