МСП Шведске: Русија прети одмаздом ако уђемо у НАТО

Министарство спољних послова Шведске је данас позвало амбасадора Русије да објасни изјаву портпарола руског министарства о претњи Стокхолму „одмаздом“ ако Шведска уђе у НАТО.

Виктор Татаринцев је дошао у Министарство, а министарка Маргот Валстром није била на састанку, рекао је за АФП портпарол Министарства, Јоаким Едвардсон, одбивши да каже који се шведски званичник састао са амбасадором Русије и шта је он рекао.

Дипломатија Шведске, која је војно неутрална, оштро је реаговала на изјаву портпаролке Министарства иностраних послова Русије, Марије Захарове која је запретила „мерама одмазде“ у случају приступања Шведска НАТО.

– Ми смо независна држава која самостално одлучује о својој политици… Ми не прихватамо претње, те сам позвала руског амбасадора да би му се поставила питања и да би се добило објашњење“ – изјавила је министарка Маргот Валстром новинарима.

Москва сматра да би „улазак Шведске у НАТО имао војно-политичке и спољнополитичке последице које би нужно захтевале мере одмазде Русије“.

– Стратегија одбране и безбедности су одговорност сваке суверене државе. Међутим, ми и даље сматрамо политику неучествовања Шведске у војним блоковима важном за стабилност Северне Европе – упозорила је Марија Захаров у четвртак на недељном брифингу руског министарства.

– Та реторика није нова и ми је се не бојимо – рекао је нови шеф Генералштаба Оружаних снага Шведске, Микаел Биден, јавила је шведска новинска агенција ТТ.

Војна неутралност Шведске, чланице Европске уније, значи да она није обавезана односима с неким савезом, већ зависно од ситуације одлучује о учешћу у војним операцијама.

Шведска је међутим чланица програма НАТО Партнерство за мир и учествује у снагама Атлантског савеза у Авганистану. Огромна већина Швеђана је против уласка у НАТО које је стога незамисливо у блиској будућности, кажу аналитичари.

(Бета)