Атифете Јахјага: 20. век је започео стварањем Албаније као државе, а завршен је ослобођењем Косова

Косово без Албаније не би било оно што је данас, а без Косова ни Албанија не би била каква је, рекла је такозвана председница Косова Атифете Јахјага.

Осим тога, она је на свечаној седници ткзв. Скупштине Албаније у Тирани истакла да су Косово и Албанија две земље које имају много тога заједничког и захвалила посланицима и народу Албаније на подршци коју су пружили Косову на путу ка независности.

jahjaga 1

 

„Данас, на овом историјском месту, дошла сам како бих вам пренела захвалност грађана Косова. Њихова Албанија, ваша Албанија, наша Албанија, читав је век одржавала живим њихов сан о слободи и независности, сан о независној, модерној и демократској држави. И данас, Албанија нам помаже да остваримо тај сан“, рекла је Јахјага.

Она је навела да је 20. век започео стварањем Албаније као државе, а завршен „ослобођењем Косова“.

„Након једног века подршке, Албанија и Косово стоје раме уз раме као независне државе, али уједињене у нашој тежњи да постанемо неодвојив део уједињене Европе и да пронађемо решења за све наше проблеме које смо наследили током историјских процеса кроз које смо прошли“, рекла је Јахјага.

Према њеним речима, Косово и Албанија стоје заједно и прихватају вредности које деле са Западом, Сједињеним Америчким Државама, као и делом савезника који су их надахнули да теже слободи и који су помогли да освоје мир и да буду оптимисти за будућност.

„Ми нисмо остали робови историје, идемо напред, као две независне и суверене државе. Себе у Тирани видим као представницу једне нове државе, али динамичне, мале, али гласне, која брзим и сигурним корацима постаје фактор стабилности озбиљан партнер у региону и шире“, додала је Јахјага.

Такозвана председница Косова је оценила да Косово за све своје грађане, независно од бројности народа – гарантује једнака права.

„За нас је битно да у држави Косово, Косово буде кућа свих“, закључила је Јахјага.

Подсећамо, председник Албаније Бујар Нишани оценио је током посете Јахјаге да је пристајањем на стварање Асоцијације општина са српском већином, Србија де факто признала независност Косова.

(Бета)